IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавен плановик: БВП на Китай ще отчете ръст от 6,7 на сто през 2016 г.

Страната няма да позволи дългът на нефинансовите предприятия да се повиши над сегашните нива

09:21 | 10.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Китайската икономика е нараснала през изминалата година с 6,7 на сто по оценки на държавни плановици. Това заявява директорът на Националната комисия за реформата и развитието (NDRC) Сю Шаошъ, цитиран от Ройтерс.

Правителството в Китай бе заложило като цел за 2016 г. увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 6,5 на сто до 7%.

Според Шаошъ рисковете за икономиката на Народната република през тази година са по-високи. Въпреки това той бил уверен, че разширяването на икономиката ще бъде „в разумни граници“ и през 2017 г. 

„Китай няма да позволи дългът на нефинансовите предприятия да се повиши над сегашните нива“, заяви още ръководителят на държавната агенция по планиране. Корпоративният дълг на Китай се покачи до 169 на сто от БВП.

От известно време Поднебесната империя се опитва да се справи с охлаждащата се икономика. През последните години има все повече признаци, че втората по големина след американската икономика се стабилизира. Нарастващите държавни разходи и бумът на пазара на недвижими имоти причиняват и по-високо търсене на суровини. Това доведе до икономически растеж от 6,7 на сто за третото тримесечие, който се подкрепя и от пакетите на правителството за стимулиране на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още