IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед разследва практиките по ценообразуване на ETF-ите

Регулаторът на Wall Street иска да оцени устойчивостта на структурите при резки пазарни колебания

11:14 | 22.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Екстремни изменения в цените на облигациите, суровините и други активи накараха регулатори, измежду които Федералния резерв в Ню Йорк, да погледнат по-отблизо вътрешната дейност на борсово-търгуваните фондове (Exchange Traded Funds, или ETF), пише Financial Times.

Топ регулаторът на Wall Street води разговори с фирмите, отговорни за гладкото функциониране на ETF-ите, тъй като иска да оцени устойчивостта на структурите при резки колебания на пазара, чието представяне следят.

Двама оторизирани участници, които са в контакт с Фед в Ню Йорк, коментират, че регулаторът е загрижен, че цените на ETF-ите могат значително да се отклоняват от стойността на техните вложения, особено ако фондовете следят представянето на по-малко ликвидни активи или ако постъпят наведнъж много заявки за обратни изкупувания.

Обещанието за бърз и лесен достъп до широк набор класове активи стимулираха както дребните, така и професионалните инвеститори да инвестират усилено в ETF-и, като под тяхно управление сега се намират 2,8 трлн. долара.

ETF-ите репликират възвръщаемостта от ценни книжа или от индекси чрез подходяща „опаковка“, която се търгува на регулирани пазари също като акциите. Те разчитат на оторизирани участници – инвестиционни банки и други търговски фирми – да създават и поддържат тази „опаковка“.

Упълномощените участници заявяват, че ETF-ите се представят добре дори при наличието на колебания в цените на активите, измежду които са валути, суровини и корпоративни облигации. Но самата връзка между цените и стойността на активите също е волатилна.

ETF маркет-мейкърите предупреждават, че несъответствията могат да възникнат, защото стойностите на активите се изчисляват в определено време, докато акциите се търгуват непрекъснато. Прилежащият актив също така може да бъде доста неликвиден.

„В период на продължителен стрес това може да бъде риск, защото не всички облигации се търгуват всеки ден, докато ETF-ите, базирани на акции, се търгуват всеки ден“, коментира анализаторът в рейтинговата агенция Fitch Робърт Гросман. „Ако нивото на заявките за обратни изкупувания е високо, това може да прекъсне връзката с активите.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още