IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фиаското на Samsung се отрази негативно на корейската икономика

Брутният национален доход се свива две последователни тримесечия за първи път от финансовата криза от 2008 - 2009 г.

13:29 | 02.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Провалът на пазарния дебют на смартфона Galaxy Note 7 на Samsung се отразява негативно на икономиката на Южна Корея. Брутният вътрешен продукт на азиатската държава се е повишил през лятото само с 0,6 на сто спрямо второто тримесечие заради спадналия износ, става ясно от съобщение на националната централна банка BOK от петък. Това е по-малък ръст от първоначално очаквания (0,7 на сто), и по-малък от отчетения през пролетта (второто тримесечие) растеж.

„Износът на смартфони оказва съществено влияние върху третото тримесечие“, пояснява експертът на  BOK Ким Юнг Тае, цитиран от Ройтерс. Той е намалял значително повече спрямо първоначалните очаквания. Централната банка първоначално съобщи, че растежът през третото тримесечие ще бъде в размер на 0,7%, след нарастване от 0,8% през пролетта. 



Лидерът на световния пазар Samsung изтегли от пазарите своя нов флагман Galaxy Note 7 по-малко от два месеца, след като го пусна за продажба. Преди това десетки устройства се бяха самозапалили.

С почти 500 хил. служители и приходи в размер на около 200 млрд. долара Samsung е най-голямата компания на Южна Корея. 

"Южна Корея ще бъде в състояние да постигне целта си за растеж от 2,7 на сто за тази година, ако постигне разширяване в диапазона 0,1-0,4 на сто през четвъртото тримесечие", заяви Ким Янг Тае, пред репортери.

Индустрията се свива с 0,9% през периода юли-септември, засегната от проблемите на Samsung Electronics и на стачки от страна на членуващи в синдикални организации работници в местните производители на автомобили.

Темпът на растеж на частното потребление намалява наполовина до 0,5% през третото тримесечие спрямо ръста от предишното, докато инвестициите в съоръжения се увеличават само с 0,2 на сто - далеч по-нисък темп от ръста от 2,8%, отчетен три месеца по-рано.

За разлика от това строителният сектор отчита ръст от 3,7 процента, по-бързо от 1-процентното увеличение тримесечие по-рано благодарение на растежа на строителството на жилищни и нежилищни сгради.

Брутният национален доход (по пазарни цени) също се свива с 0,4 на сто през третото тримесечие спрямо предишното поради влошените условия на търговия, добавя BOK. Този показател спада две последователни тримесечия за първи път от финансовата криза от 2008 - 2009 г. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още