IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската централна банка остава оптимист за икономиката на страната

Индексът за френската промишлена активност се върна през юли към 6-годишния връх от 105,0 пункта

18:45 | 09.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Центърът на Бордо<em>. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Центърът на Бордо. Снимка: архив Ройтерс

Икономиката на Франция ще запази през третото тримесечие доброто темпо на растежа от предходните три месеца на фона на стабилния подем на промишлената активност при известно отслабване на бизнес активността в сферата на услугите и в строителството. Това  показват резултати от последното проучване на Френската централна банка, цитирано от Ройтерс.

Централната банка на втората по сила икономика в еврозоната очаква БВП да нарасне през третото тримесечие с 0,5% спрямо предходните три месеца, когато  също беше отчетено разширяване от 0,5 на сто. 

По-рано националната статистическа агенция INSEE обяви, че очаква икономическият ръст на Франция през тази година да се увеличи с 1,6 на сто – най-силният ръст от 2011 г. на фона на заяви, че очаква икономически растеж във Франция през тази година от 1,6%, най-силният от 2011 г. насам, като външната търговия ще спадне с по-малък темп от очакванията, а безработицата също спада.

Основание за прогнозираното от централната банка добро темпо на растеж дава индексът на институцията, измерващ френската промишлена активност, който през юли се върна към 6-годишния връх от 105,0 пункта, достигнат през месеците април и май, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негова стабилизация в  юнското ниво от 103,0 пункта.

Френската централната банка отбеляза, че участващите в проучването мениджъри от промишлеността очакват продължаващо разширяване на производството  и през август.

Индексът, оценяващ активността в сферата на услугите, се понижи слабо  през юли до 99 пункта от 100 пункта месец по-рано, като ръководителите в  сектора прогнозират сдържано повишаване на бизнес активността през настоящия месец.

Аналогичният индекс в строителната сфера също бележи известно понижение от 103 до 102 пункта, но и този сектор очаква известно подобрение през август

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още