IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика с най-силен годишен ръст от 5 години

Силното частно потребление отново се оказва двигателят за годишния ръст на БВП в размер на 1,9 на сто

12:51 | 12.01.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Силното потребление донесе на германската икономика през 2016 г. най-силния ръст за последните пет години. Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 1,9%, съобщи в четвъртък базираната във Висбаден Федерална статистическа служба по предварителни данни.

Значително по-висок икономически растеж за последно бе отчетен през 2010 г. (4,1%) и 2011 г. (3,7%). По това време обаче германската икономика все още се възстановяваше от дълбоката рецесия на световната криза през 2009 г.

В края на годината икономиката на федералната република отново се е засилила. Според първоначалните оценки на статистиците от Висбаден през последните три месеца на 2016 г. конюнктурата се е разширила с около половин процент в сравнение с предходното тримесечие. Предните тримесечия бяха по-слаби.

Склонността за пазаруване на потребителите и държавните разходи, както и подслоняването на стотици хиляди бежанци са допринесли значително за растежа през изминалата година. Държавните разходи на правителството са се увеличили през годината от 2,7 до 4,2 процента от бюджета.

Решаващата икономическа опора обаче през 2016 г. се оказва частното потребление на домакинствата, което се увеличава с 2,0% спрямо предходната година. Много потребители предпочитат да харчат пари, защото спестяването в момента почти не си струва.

Ниската инфлация увеличава допълнително покупателната способност, макар че през декември инфлацията бе насърчена от повишените цени на енергията. В допълнение ситуацията на пазара на труда е отлична. Икономистите очакват, че потреблението ще остане в основата на германското икономическо възстановяване и през текущата година.

Също така и продължаващият имотен бум е сред причините за доброто икономическо развитие. В допълнение фирмите са инвестирали с 1,7% повече в машини и превозни средства. За сметка на това импулси за растежа не е имало от външната търговия, въпреки че германските износители са напът да отчетат нов рекорд през 2016 г. Въпреки това вносът се е увеличил през миналата година повече от износа.

Добрите икономически данни са допринесли и за попълването на държавната хазна. През 2016 г. германското правителство отново е събрало повече пари, отколкото е похарчило, въпреки че за грижите и настаняването на бежанците са похарчени милиарди евро. Излишъкът на федералните, провинциалните, местните власти и социално-осигурителните фондове възлиза на 0,6 процента от БВП, докато през предходните години бе съответно 0,7 и 0,3 на сто. Дефицит, макар и минимален, Германия отчете за последно през 2013 г. 


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 5
watergateory
преди 7 години
Печатането на евра и помпането на сектора на недвижимите имоти е по-скоро онзи паричен ефект, който води до уж растящия БВП. Иначе казано статията не предоставя елементарни данни, от които да се разбере каквото и да било. Жалко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
bgMan
преди 7 години
За едни Германия е локомотив, за други е робовладелец а за трети е разграден демократичен двор, в който можеш да крадеш и изнасилваш без да ти се случи каквото и да било щото си мюсюлман.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още