IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското индустриално производство расте над очакванията през август

Преди да се зарадваме за третото тримесечие като цяло, трябва да изчакаме докладът за септември, коментира анализатор

11:07 | 07.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската икономика се радва на стабилно индустриално производство, което отчита ръст над очакванията за месец август, съобщава Financial Times. Повишението възлиза на 2,5% на месечна база на фона на очаквания за едва 1% ръст. През юли беше отчетен спад в размер на 1,5 на сто. Така през четири от всички осем месеца на година, за които има данни, индустриалното производство се повишава.

На годишна база индустриалното производство във федералната република нараства с 1,9%, също далеч над прогнозите за повишение в рамките на 0,4 на сто. През юли беше регистриран спад от 1,3%. 

„През август производството в индустрията с изключение на енергетиката и строителството расте с 3,3 на сто“, пише германската статистическа служба Destatis. “Производството на капиталови стоки се повишава с 4,7%, а на потребителски стоки – с 3,3 на сто. Производството на междинни стоки записва ръст от 1,6%, при енергетиката има ръст от 1,1%, а при строителството се отчита спад от 1,2 на сто”, посочват от Destatis.

Все пак все още има опасения за силата на най-голямата европейска икономика след референдума във Великобритания за излизане от Европейския съюз, коментира FT. От Асоциацията на германските индустриално-търговски камари посочват, че отлагането на преговорите за Brexit увеличават и несигурността. Германия записа и спад от 10% на износа през юли, което беше най-големият срив от 2009 г. насам. Очакванията са ръстът на икономиката да се забави през третото тримесечие.

Клаус Вистесен от Pantheon Macroeconomics казва, че е впечатлен от данните за индустриалното производство през август, но предупреждава, че преди да се зарадваме за третото тримесечие като цяло, трябва да изчакаме докладът за септември.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Ти откъде ги пишеш тия оптимистичните прогнози , от Германия ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 7 години
Локомотива на европеиската икономика - Германия започва да набира скорост Скоро това ще почустват и останалите страни от Е С Може би Марио Драги си върши добре работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още