IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Дългът на Китай е по-висок от очаквания

Държавният дълг на страната се повишава значително от 32,5% от БВП през 2012 г. до 40,6% от БВП в края на 2015 г.

08:31 | 10.06.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Влошените нива на задлъжнялост на Китай пораждат загриженост за належащи проблеми в страната и устойчив риск, предупредиха анализатори на Goldman Sachs, цитирани от WBP Online.

Goldman Sachs открива несъответствие между своите изчисления за кредитирането на Китай и тези на общото социално финансиране (TSF). Анализаторите стигат до заключението, че TSF е друга подозрителна статистика с потенциал да скрие голям проблем. Данните на Goldman Sachs са много по-тревожни от тези на TSF.

„Вероятността да има толкова голямо ниво на кредитиране в сянка, което не се включва в официалната статистика, показва съществуващи пропуски в регулирането“, отбелязват анализаторите. 

Държавният дълг на Китай се повишава значително от 32,5% от БВП през 2012 г. до 40,6% от БВП в края на 2015 г., показват оценките на рейтинговата агенция Moody's.

"Ние очакваме по-нататъшно увеличение до 43% до 2017 г. заедно с една гъвкава фискална политика, която вероятно ще включва по-високи държавни разходи и възможни намаления в общата данъчна тежест.

От агенцията очакват големите вътрешни спестявания да продължат да финансират държавния дълг.

Според Кейти Коч, портфолио мениджър в Goldman Sachs Asset Management инвеститорите трябва да обмислят пазари извън САЩ, тъй като те предлагат повече атрактивни възможности.

Един от най-трудните въпроси за Китай през следващите години ще бъде разрешаването на проблема с високия дълг на банките и последиците от него.

Около 60% от капитала на китайските банки е изложен на риск, след като властите започнаха несигурен процес на преструктуриране на нерентабилни държавни предприятия.

По-големите проблеми могат да възникнат през следващите години, тъй като дълговете на банките се увеличава непрекъснато. В момента те се оценяват на 1,7  трилиона долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
neduded
преди 8 години
И последно- струва ми се че виждаш света основно в черно-бели краски- Щатите били много зле, а Китай са супер добре. Съгласен съм с теб че Америка има сериозни проблеми. Примерно, слаба фискална дисциплина и растящи дългове, увеличаващо се неравенство сред населението, политическа криза (Тръмп), лоши данъчни политики, войните също, и прочие. Но да смяташ че Китай е цъфнал и вързал е просто наивно. Китай е изправен пред огромна демографска криза, която ще ги дърпа назад поне до 2025-та когато ефекта на one-child policy ще започне да намаля, забавяне на икономическия ръст и бърз отлив на външни инвеститори, растящо народно недоволство към комунистическата партия, екологични проблеми, огромни безмислени инфраструктурни проекти построени с лошо качество и стоящи неизползваеми, огромна задлъжнялост на някои от провинциите, зомби държавни компании държани на изкуствено дишане и генериращи огромни загуби, обезлюдяване на западните провинции и пренаселване на източното крайбрежие и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
neduded
преди 8 години
* Ричард Уулф- че различни икономисти виждат света по различен начин и особено когато стане въпрос за Китай където точността на икономическите данни е под въпрос, е ясно и нормално, но ти сериозно ли даваш пример с твърденията на един икономист-марксист??? Дори нямам намерение да го коментирам, все пак сме 2016-та година, не 19-ти век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
neduded
преди 8 години
* относно композицията на държавногарантирания дълг- 60-70% от Китайските държавни дългове са в щатски долари. Американският държавно гарантиран дълг е почти изцяло в американски долари. Може да се провери в сайта на Китайската Централна Банка и на Федералния Резерв. В световен мащаб 63% от световните валутни резерви са в долари. Тези в юани са под 1%. Данните са от МВФ и ЕЦБ. Новината за добавянето на юана като една от световните резервните валути на МВФ, което пусна като линк, е безспорно признание за Китай и по-значимата роля, която играе и ще играе в бъдеще. За момента обаче е наивно да смяташ че популярността на юана е дори съизмерима с тази на долара и че както Федералния резерв може да си напечата долари, така и Китай може и със също толкова голям ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
neduded
преди 8 години
Първо, не съм от Обеля. В Сингапур живея, можеше лесно да го провериш преди да пишеш нещо очевидно измислено. За войните на Щатите не съм коментирал каквото и да е било, така че откъде реши че смятам че Американската икономика не страда от тях, нямам представа. И не, не чета само западни новини- все пак живея в Далечния Изток, и съм бил в континентален Китай, както и в много други държави в Азия, Европа и Щатите, така че знам за какво говоря. Сега по темата: * твърдя че Щатите са седем пъти по-богати от Китай, понеже такава е разликата в БВП на глава от населението. Лесно може да се провери- ООН, МВФ, СБ, ЦРУ. БВП на глава от населението е общоприетия показател за богатсвото на един народ. Не твърдя че е идеалният измерител, но е общоприето че е най-близката до реалността статистика, с която икономистите разполагат. Ти каква метрика предлагаш да се използва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Дълговете на американците по кредитни карти ще надхвърлят 1 трлн. долараhttp://***.investor.bg/sasht/337/a/dylgovete-na-amerikancite-po-kreditni-karti-shte-nadhvyrliat-1-trln-dolara-218605/--------------------------------------------------------------------------------------за мен лично ше са богати ако имат толкова спестявания в кредитните си карти, но не е този филма както виждаме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
САЩ бяха богати и развити защото лежаха на тая кълка, че другите няма да се научат на това което може да произвежда Запада. Също и руснаците лежаха на суровинната си кълка. САЩа си мислеха, че като имат най-добрите пушки и могат да свалят всяко правителство което си пожелаят, ше си вилнеят и праат квото си искат само, че някой тряя да плати за всичките тея безобразия и това не са само 6.5 млрд. джадаи ами и е самия 1 млрд. Запад. Китайците не са водили нито една пукотевица от как са почнали да бачкат за разлика от Русия за САЩа да не говорим (200г. войни). Е такива хоритца като този г-н долу вишисти уж как не може да видят, че войните са мега мега разход и пари хвърлени на вятъра, а чайниците бачкат като луди и купиха всяка дупка и фирма по света и "имали били" проблеми ?!? То не може само западни новини да се четат и да не се мисли ама грам какво е реалното състояние на нещата .... да не говорим и за тази статия на кака Веси :
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
1) Никъде в статията не се казва че Щатите нямат проблем с задлъжнялост. Да, имат проблем, но това не значи че Китай няма проблем. ------------------------------------------------------------------------------------------а и най-важното именно, че НИКОГА в статиите не се КАЗВА, че САЩ имат проблем със ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ ама НИКОГА. Защото те са в технически ФАЛИТ за туй .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
но и седем пъти по-богати.------------------------------------какво ?!? .... я повтори :))------------------------------------на двете икономики са в американски долари, които Щатите могат да си напечат ако опрат до там, а Китай или която и да е било друга държава, не. --------------------------------------------то Китай може да не може да печата долари но може да печата юани които са също резервIMF Approves Reserve-Currency Status for China's Yuanhttp://***.bloomberg.com/news/articles/2015-11-30/imf-backs-yuan-in-reserve-currency-club-after-rejection-in-2010-----------------------------------------че ръста на китайската икономика е около 2% годишно, а не официалните 7%. Ако е вярно, разликата е от земята до небето. -----------------------------------------Ае извинявай ти да не си от Обеля !?? ..... :))) я погледни какво казва американския професор за Китай и после пак ела ама по подготвен не както сега ....Китай, нефт и капитализъм - Ричард Улф https://***.youtube.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
neduded
преди 8 години
1) Никъде в статията не се казва че Щатите нямат проблем с задлъжнялост. Да, имат проблем, но това не значи че Китай няма проблем. 2) Задлъжнялостта се гледа и от гледна точка развитието на една икономика. Колкото по-развита е една държава, толкова по-високи нива на задлъжнялост може да си позволи. В случая, Щатите са 2.5 пъти по-задлъжнели от Китай, но и седем пъти по-богати. Да не говорим че повечето задължелия и на двете икономики са в американски долари, които Щатите могат да си напечат ако опрат до там, а Китай или която и да е било друга държава, не. 3) Проблемът в случая не е толкова в нивото на задлъжнялост на Китай, колкото в несъотвествието между официалните данни и тези от други анализи. Поставя въпросът доколко може да се вярва на китайските официални икономически данни. Например не малко икономисти са склонни да вярват че ръста на китайската икономика е около 2% годишно, а не официалните 7%. Ако е вярно, разликата е от земята до небето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
А Веси нещо съм се объркал на САЩа не е 102% а е 104,17% .... :))United States Government Debt to GDP - 104,17%http://***.tradingeconomics.com/united-states/government-debt-to-gdpChina Government Debt to GDP - 43.9%http://***.tradingeconomics.com/china/government-debt-to-gdpаз не виждам проблем, САЩ виждат икономически конкурент в Китай като нова сила която им се противопоставя и правят проблем не, че има някакъв относно тея дългове тъй като това са напомпени точки в компа които могат да се занулят по всяко време .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още