IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-търгуваните валути в света през 2016 г.

Безспорният лидер за поредна година е щатският долар

14:27 | 29.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кои са най-търгуваните валути в света през 2016 г.? Вероятно не е учудващо, че безспорният лидер като най-търгувана валута от гледна точка на стойността за поредна година е щатският долар – тази година с дял от 87,6%.

Това показва днешната графика на Statista, базирана на данни на Банката за международни разплащания (BIS) – международната финансова институция на световните централни банки.

На второ място като най-търгувана валута е еврото, макар и с доста по-малък дял – едва 31,3%*. Челната тройка се допълва от японската йена с 21,6%.

Китайският юан вече е на 8-мо място по най-търгувана валута в света с общ дял от 4,0%, което е два пъти повече от резултатите само преди три години.

Дигитални валути като биткойнът не се взимат предвид в докладите на BIS. Биткойнът обаче завършва годината доста силно и вероятно ще се превърне в най-добре представилата се валута за 2016 г. подобно на миналата година.

През последните 30 дни са били търгувани биткойни за около 3 млрд. долара, което означава по около 100 млн. долара на ден.

По отношение на традиционните валути общият обем на сделките на ден е 5,1 трлн. долара. Изчисляваният дневен оборот само на китайския юан е 202 млрд. долара на ден.

Това означава, че обемът на търгувания юан е близо 2000 пъти повече от този на биткойна, а общите валутни сделки – 51 хил. пъти. С други думи биткойнът трябва да измине доста път, за да заеме своето място сред най-търгуваните валути в света.

*Общата стойност е 200%, защото при валутната търговия винаги се търгуват валутни двойки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още