IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отчете дефлация за първи път от над две години

Индексът на основните потребителски цени спадна с 0,1% на годишна база през август

11:32 | 25.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Основните потребителски цени в третата по големина икономика в света – тази на Япония, записаха първия си спад на годишна база през август от повече от две години.

Същинският индекс на потребителските цени, който включва цената на петрола, но не и на пресните храни, спадна с 0,1% спрямо същия период на миналата година,  за да запише първия си спад от април 2013 г., предава BBC.

В същото време индексът на потребителските цени се повиши с 0,2% на годишна база през август, но не отчете промяна спрямо юли.

Опасенията, че страната навлиза в дефлация, оказват натиск върху властите на Страната на изгряващото слънце. Премиерът Шиндзо Абе и Японската централна банка (ЯЦБ) обещаха да извадят страната от дефлацията - битка, която се води от години.

Въпреки че спадът на цените беше очакван, икономистите смятат, че последните данни ще се отразят върху октомврийското решение на ЯЦБ относно паричната политика.

„Индексът на производствените цени продължава да показва слабо покачване, а ЯЦБ вероятно има нужда от по-голям ръст “, заяви Бернард Ау от IG. Според него дори с настоящия агресивен темп на покупки на ценни книжа, ЯЦБ не е способна да постигне заложената си цел от 2% инфлация през първата половина на следващата година.

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода заяви, че тенденциите в ценовото равнище остават силни, а данните за инфлацията остават на същото ниво, след като се изключат разходите за енергия, предава Bloomberg. Изказването на централния банкер е направено в петък, след като се е срещнал с премиера на страната.

Според нов измерител на инфлацията, върху който централната банка се фокусира наскоро, цените са се повишили с 1% на годишна база през август, докато месец по-рано същият индикатор показваше по-слабо покачване – от 0,9%, показват изчисленията на икономиста Юки Масужима. Изчислено по този начин, общото ценово равнище не взема предвид цените на петрола и прясната храна.

Припомняме, че Абе анонсира план за увеличаване на брутния вътрешен продукт до 600 трлн. йени (5 трлн. долара), като се фокусира отново над икономическата политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още