IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ расте с най-бърз темп от две години

БВП на най-голямата икономика в света расте с 2,9% годишен темп на ръст през третото тримесечие

17:21 | 28.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж на САЩ се ускорява през третото тримесечие до 2,9% годишен темп, съобщава Wall Street Journal. Това е най-рязкото повишение от две години. Данните внасят известно успокоение за представянето на икономика номер едно в краткосрочен план, но не променят траекторията на дългосрочната, но слаба експанзия.

Ускорението е значително спрямо второто тримесечие, когато годишният темп на ръст беше 1,4 на сто. Последните резултати също така надминават очакванията на икономистите, анкетирани от Wall Street Journal, които прогнозираха повишение от 2,5 на сто.


source: tradingeconomics.com

Ускореният ръст се дължи до голяма степен на повишения износ и високата складова наличност. От друга страна ръстът на потребителските разходи се забавя.

От края на рецесията в средата на 2009 г. американската икономика растеше с годишен темп от около 2 на сто, което превръща сегашния период на експанзия в най-слабия от 1949 г. насам.

Разходите за лично потребление растат с 2,1%, на фона на 4,3% през предходния период. Разходите за дълготрайни стоки като автомобили растат с над 9% второ поредно тримесечие.

Износът се повишава с 10%, което е най-доброто представяне от близо три години. Отделни данни показват, че доставките в чужбина на земеделски продукти, най-вече соя, подкрепят този ръст. Вносът, който натежава на ръста на БВП, се повишава с 2,3 на сто. Като цяло търговията изтрива 0,83 процентни пункта от ръста на икономиката.

Изменението в складовата наличност в частния сектор, което натежаваше на експанзията през последните пет тримесечия, през периода юли-септември допринася с 0,61 процентни пункта. Повишението в запасите сигнализира, че компаниите са по-уверени, що се отнася до търсенето в бъдеще.

Разходите за жилищно строителство и подобрения на дома се понижават второ поредно тримесечие.

Правителствените разходи растат с 0,5%, като по-високите федерални разходи компенсират понижените разходи на щатско и местно ниво.

Последните данни подсказват, че тази година ръстът ще е над миналогодишния от 2,6%, който беше най-добрия през периода на сегашната експанзия. Икономиката в САЩ не успя да регистрира годишен ръст от 3% през нито една година от 2005 г. насам и мнозина икономисти очакват такъв темп да остане рядкост.

Докладът за ръста подсказва още, че инфлационният натиск се е понижил през лятото. Индексът на цените на продуктите за лично потребление нараства с 1,4% годишен темп, сочат сезонно изгладени данни. Предходното тримесечие повишението беше 2 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
фед знаят какво да правят така са ги нагласили нещата 4е те са господ бог и няма не искам няма не мога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Потребителското доверие в САЩ се понижава през октомври.""Икономиката на САЩ расте с най-бърз темп от две години."Направо се объркАх...сложни насрещни тенденции !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
.... глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още