IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в ЕС се свива сериозно през декември на месечна база

Ирландия, Германия и Чехия отчитат най-слаби резултати

14:36 | 14.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в еврозоната се свива значително с 1,6% на месечна база през декември, отчита европейската статистическа служба Евростат. За сравнение - през предишния месец агенцията отчета ръст от 1,5%, което означава разлика от над 3 процентни пункта.

В целия Европейски съюз (ЕС) също се отчита понижение от 1,0% през декември спрямо ръст от 1,6% през предишния месец и разлика от над 2,5 процентни пункта.

На годишна база през ноември и в двата региона се наблюдава сериозен ръст в индустриалното производство, макар и отново със забавяне спрямо предишния месец. В еврозоната растежът е от 2,0% (спрямо 3,2% през ноември), а в ЕС – 2,9% (3,1% през ноември).


source: tradingeconomics.com

Индустриалното производство за цялата година на годишна база се е разраснало с 1,3% в еврозоната и малко по-добре – с 1,4%, в ЕС.

Според Евростат слабото представяне на еврозоната и на ЕС на месечна база се дължи на спада на производството на капиталови стоки (съответно от 3,3% и 2,2%), на енергията (от 1,4% и за двата региона) и на нетрайните потребителски стоки (съответно от 1,2% и 0,8%).

Най-голямо е понижението в Ирландия (-11,7%), Германия (-3,1%) и Чехия (-2,2%), а най-сериозно повишение се отчита в Хърватска (3,9%) и в Гърция и в Малта (и двете с по 2,4%)

Увеличенията на годишна база се дължат на ръстовете в производството на енергия в еврозоната (6,5%) и на трайните потребителски стоки (3,9%). Това важи и за ЕС, като ръстът там е съответно 5,4% за производството на енергия и 4,5% за трайните стоки.

На годишна база най-добре се представя Хърватска (14,9%), Латвия (11,5%) и Дания (11,1%), а спадове се наблюдават при Люксембург (-5,1%), Ирландия (-1,8%) и Германия и Швеция (и двете с -0,8%).

В България е отчетен месечен ръст от 2,1% и годишен от 7,0%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още