IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната се подобрява сериозно през ноември

Ирландия, Дания и Хърватска отчитат най-добре резултати

13:17 | 12.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Индустриалното производство в еврозоната се повишава с 1,5% на месечна база през ноември, отчита европейската статистическа служба Евростат.

В целия Европейски съюз резултатът е малко по-добър с ръст от 1,6%. През предходния месец октомври във валутния съюз бе регистрирано слабо повишение от 0,1%, но в рамките на Европейския съюз производството отчете слаб спад от 0,1%.

На годишна база през ноември и в двата региона се наблюдава сериозен ръст в индустриалното производство. В еврозоната той е от 3,2%, а в ЕС - от 3,1%.

Според Евростат доброто представяне се дължи най-вече на повишаването при производството на нетрайни потребителски стоки (2,9% в еврозоната и 2,8% в ЕС).

В същото време обаче производството на трайни потребителски стоки в еврозоната леко се забавя с - 0,1%, докато в ЕС отчита минимален ръст от 0,1%.

Най-голямо е повишението в Ирландия (16,3%), Дания (4,6%) и Хърватска (3,7%), а най-сериозно понижение се отчита в Гърция и в Португалия (и двете с -0,9%)

Увеличенията на годишна база се дължат на ръстовете в производството на енергия в еврозоната (5,9%) и на нетрайните потребителски стоки (3,7%). Това важи и за ЕС, като ръстът там е съответно 4,4% за производството на енергия и 3,6% за нетрайните стоки.

На годишна база най-добре се представя отново Ирландия (14,6%), както и Латвия (11,0%) и Дания (10,7%), а спадове се наблюдават при Малта и Швеция (и двете с -0,8%).

В България е отчетен месечен ръст от 1,6% и годишен от 4,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още