IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната се понижава с 0,1% на месечна база

В България индустриалното производство расте с 0,9% на месечна база и с 6% на годишна през март

15:09 | 12.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в еврозоната се понижава с 0,1% на месечна база през март, сочат данни на Евростат. В целия Европейски съюз то остава без промяна. През февруари в еврозоната също имаше спад, а в ЕС не беше отчетено изменение.

На годишна база индустриалното производство във валутния съюз расте с 1,9%, и с 2,4% в Евросъюза.

Спадът на месечна база в еврозоната се дължи най-вече на понижението при енергийните продукти (-3,2%). Стабилното ниво в ЕС се обяснява със спада при енергията (-2,8%), който се компенсира от ръст при капиталовите стоки (0,1%), междинните стоки (0,4%), трайните (0,9%) и нетрайните потребителски стоки (1,9%). 

Най-голям спад на индустриалното производство на месечна база се отчита в Литва (-3,1%), Гърция (-2%) и Холандия (-1,7%). Най-големи са ръстовете в Румъния (2,6%), Естония (2,4%), Полша (2,1%) и Франция (2%).

В Естония, Румъния и Латвия се наблюдават най-резките ръстове на индустриалното производство на годишна база – съответно 14,8%, 10,2% и 10%. Спад има в Холандия (-2,2%).

В България индустриалното производство расте с 0,9% на месечна база и с 6% на годишна през март, показват още данните на Евростат.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още