IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Германия с най-голям ръст от 6 години през януари

Производството се е увеличило с 3,3% на месечна база въпреки сътресенията на финансовите пазари

13:10 | 08.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Индустриалното производство в Германия е нараснало през януари с най-бързия си темп от над шест години. Това показва, че двигателят на най-голямата икономика в Европа започва 2016 г. добре въпреки сътресенията на финансовите пазари, накърнили настроението сред бизнеса, съобщава Ройтерс.

Производството се е увеличило с 3,3% на месечна база, показват данни на икономическото министерство от вторник. Това надминава средната прогноза в анкета на Ройтерс за ръст от 0,5%. Темпът е най-бързият от септември 2009 г. насам.

Относително меката зима е позволила на строителството да нарасне с 7,0% през януари. Продукцията на капиталовите стоки също отчита добри резултати с ръст от 5,3%. Според анализаторите обаче икономиката е изправена пред предизвикателства.


source: tradingeconomics.com

„Регистрите с поръчки все още не са пълни, а производственият бум съвпада с намаляването на запасите“, казва икономистът от ING Карстен Бржески.

„Нещо повече, по-слабите показатели на доверието и очакванията за производството през последните месеци предполагат, че нещата може да се влошат преди да станат по-добри за германската индустрия“, добавя той.

Индустриалните поръчки са намалели през януари, но скокът на поръчките от страните в еврозоната компенсира по-слабото търсене от германски потребители, показват данните от понеделник.

Компаниите изпитват опасения и заради сътресенията на глобалните финансови пазари по-рано тази година и забавянето на ключови пазари за износ, включително Китай.

Настроенията сред германските производители през февруари се сринаха с най-голям марж от банкрута на Lehman Brothers през 2008 г., задълбочавайки опасенията за здравето на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още