IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия достигна препоръчаните от ЕЦБ нива

Цените на потребителските стоки в най-голямата европейска икономика растят под влиянието на по-големите разходи около Великден

17:33 | 27.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нивото на инфлацията в Германия през април расте до 2%, показват данните на местната статистика, цитирани от Market Watch.

Цените на потребителските стоки в най-голямата европейска икономика се повишават под влияние на увеличените разходи около Великденските празници, показват данните.

През март инфлацията в Германия беше на ниво от 1,5 на сто. Увеличението през април е в рамките на очакванията на пазара.

Прогнозата на анализаторите е инфлацията в Германия да се ускори до 1,8% през цялата 2017 година под влиянието на по-високите цени на енергията и хранителните продукти. За 2018 година ще има леко забавяне до 1,6 на сто.

Целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) е годишна инфлация "под, но близо до 2%".

Данните за повечето германски провинции подсказват за продължаващ икономически растеж и бум на пазара на труда, посочва Ройтерс.

Докладът за ръста на цените в Германия беше публикуван малко след данните за инфлацията в Испания. Индексът на потребителските цени в южната държава се повишава до 2,6%, спрямо 1,7% през март. Увеличението е повече от очакваното от пазарните анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още