IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ наложи под от 0,05% на лихвата по СПТ

Причината са ултра гъвкавите монетарни политики по света, които застрашават международната финансова система

16:45 | 25.10.14 г. 1
МВФ наложи под от 0,05% на лихвата по СПТ

Международният валутен фонд (МВФ) е бил принуден да промени изчисляването на най-важния си лихвен процент след агресивните парични политики по целия свят, предава Financial Times.

Късно в петък Фондът съобщи, че въвежда под от 0,05 на сто за лихвения процент по Специалните права на тираж (СПТ) – международната разчетна парична единица, създадена през 1969 г. от организацията.

Паричното средство представлява безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резерви. Всяка страна членка има специална сметка, по която са записани разпределените ѝ СПТ.

Ходът на МВФ е сигнал, че в момента монетарните политики по света са по-разхлабени, отколкото когато и да е повече от пет години след края на глобалната рецесия, което доведе до най-ниските лихви в историята.

Намаляването на данъчните ставки, покупките на активи и бъдещите насоки от страна на централните банки по света продължават да нарушават финансовите пазари, принуждавайки пазарните участници да се адаптират чрез нови механизми.

"С оглед на ситуацията днес, на лихвения процент по СПТ за следващия седмичен период, който започва от понеделник, 27 октомври, ще бъде зададен под в размер на 0,05 на сто", обяви Изпълнителният съвет на МВФ.

Промяната ще гарантира, че кредиторите ще получават малка положителна доходност и ще доведе до незначително повишаване на разходите за кредитополучателите.

СПТ се използват при получаване на траншове от МВФ, при сключени споразумения, както и при много други международни споразумения, оформянето на които е договорено предварително, че ще се случва посредством паричното средство на Фонда.

Освен от МВФ СПТ се използват още при застраховки на багаж от авиолиниите, международните пощенски услуги, а също и разплащания между мобилните оператори за роуминг услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
ИИи страхотна новина. Сега очакваме всички да ударят минимума и да започнат с търговските спорове :-).п.с. Къде са онези форумни печатари дето печатат до безкрай ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още