IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите в производствения сектор в Япония остават в застой

Големите компании не виждат подобрение в бизнес климата, но не виждат и влошаване

11:21 | 03.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големите компании в производствения сектор в Япония не виждат подобрение в бизнес климата, но не виждат и влошаване. Все пак те са по-предпазливи от очакваното що се отнася до изминалото тримесечие, както и най-малко оптимистично настроени от над три години. Това сочи мащабното проучване на Японската централна банка (ЯЦБ) Tankan, резултатите от което се публикуват след края на всяко тримесечие. Bloomberg коментира, че тази ситуация ще затрудни централна банка да насърчи инфлацията и да съживи икономиката.

Индексът Tankan през трите месеца до края на септември остава на ниво от 6 пункта, каквото беше и в края на юни. Това е най-ниската му стойност от началото на Абеномиката (мащабния план на премиера Шиндзо Абе за рестарт на икономиката). Освен това очакванията на анализаторите бяха за стойност от 7 пункта.

Положителен резултат означава, че оптимистите са повече от песимистите. Очакванията за последното тримесечие на годината са индексът да остане 6 пункта. 

Големите компании от всички индустрии планират да увеличат леко капиталовите разходи до 6,3% през фискалната година до март 2017 г. В предишното изследване очакваният дял на капиталовите разходи беше 6,2 на сто.

Силната йена, която поскъпна с около 19% от началото на годината „изяде“ корпоративните печалби и понижи вносните цени, което затруднява ЯЦБ да насърчи инфлацията. Властите в Токио изпитват затруднения да преодолеят дефлацията и да постигнат устойчив растеж, като икономиката се лута между разширяване и свиване. Непроменената стойност на индекса Tankan става ясна, след като миналата седмица потребителските цени се понижиха шести пореден месец, а домакинствата свиха разходите повече от очакваното.

Индексът за нагласите на компаниите извън производствения сектор се понижава от 19 пункта в края на юни до 18 пункта сега, оправдавайки очакванията.

Големите компании в производствения сектор прогнозират, че йената ще се търгува на средно ниво от 107,92 йени за долар през годината до края на март 2017 г. Прогнозите в изследването отпреди три месеца бяха за курс от 111,41 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още