IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата индустриална асоциация в Германия очаква ръст на износа към САЩ

Асоциацията на машинната инженерна индустрия (VDMA) е с добра прогноза за експорта въпреки протекционистичната реторика на Тръмп

18:10 | 29.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската инженерна асоциация очаква износът от федералната република към САЩ, най-големия ѝ чуждестранен пазар, да се увеличи тази година въпреки протекционистичната реторика на президента Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс.

Асоциацията на машинната инженерна индустрия (VDMA) e най-голямата индустриална организация в Германия, като в компаниите членки работят над 1 милион души, а през 2016 г. продажбите са възлизали на 220 млрд. евро. Членките ѝ включват Siemens, както и хиляди средни предприятия.

Председателят на VDMA Карл Мартин Велкер заяви, че бизнес нагласите в САЩ са добри и че тази година би трябвало да бъдат подкрепени от това, че няма избори и несигурност, както беше през 2016 г. Освен това растящите цени на петрола би трябвало да насърчат инвестициите в машини.

„Не очаквам износът за САЩ да се понижи. Напротив, мисля, че ще се увеличи“, каза Велкер и допълни, че бизнесът винаги зависи от нагласите, които могат да се понижат също толкова бързо, колкото са се повишили.

Той потвърди по-ранната прогноза на асоциацията, че продукцията на членките ѝ ще нарасне с едва 1% тази година. През януари например по-високото търсене на германски машини от еврозоната доведе до 9-процентов ръст в поръчките. В четвъртък се очакват данните за февруари.

По думите на Велкер тази година е започнала добре, що се отнася до износ за „важни държави като Китай“, но на най-големия пазар – САЩ – износът по-скоро стагнира, подчертавайки рисковете за вътрешната продукция, произтичащи от по-високите разходи за труд и енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още