IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността в Турция доведе до ново поевтиняване на лирата

Инвеститорите напускат страната на талази заради икономическата и политическата нестабилност

15:46 | 07.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стабилното разпродаване на турски активи бързо се превръща в паническо бягство. Опасявайки се за икономическата и политическата стабилност и сигурността в страната, инвеститорите напускат страната на талази, коментира Quartz.

В резултат на това турската лира достигна нови рекордни минимуми спрямо долара в търговията днес, а възстановяване скоро не се вижда.

На фона на общия спад на акциите на развиващите се пазари Турция изпъква със степента на погрома. От дълго време анализаторите смятат, че страната е най-уязвима сред най-големите развиващи се икономики от към изтичане на капитал, тъй като инвеститорите преосмислят апетита си към риска, имайки предвид икономическото забавяне в Китай и перспективите за повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Но това, което най-много плаши инвеститорите напоследък, са опасенията около страната, а именно пристъпът на политическа нестабилност и сепаратистко насилие, притискащи страната, която вече е изправена пред трудна фискална ситуация.

В неделя кюрдски сепаратисти отнеха живота на повече от 10 турски войници в най-смъртоносната атака срещу армията в страната от много години насам. Президентът Реджеп Тайип Ердоган отговори с въздушни удари върху цели, свързани с незаконната Кюрдска работническа партия.

Агресията идва на фона на политическата нестабилност преди експресните избори на 1 ноември, описани от Ердоган като „повторно провеждане“ на изборите от юни, при които партията му изгуби мнозинството в парламента. Отговорът на президента към заплахите за сигурността – срещу кюрдските сепаратисти у дома и срещу ИДИЛ в чужбина, подпомага националистическите настроения на партията му преди изборите. Освен това наскоро правителството задържа журналисти, отразяващи вълненията в основно кюрдския югоизточен район на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още