IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на потребителите в САЩ расте до най-високото ниво от април 2015 г.

Рекордните цени на акциите, ниските лихвени проценти и трудовият пазар, който е близо до пълна заетост, вдъхват увереност за американците

18:02 | 25.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските потребители миналата седмица са били най-оптимистично настроени от април 2015 г. насам, което сигнализира, че стабилното потребление ще се задържи, показва индексът на Bloomberg за потребителския комфорт (Bloomberg Consumer Comfort Index).

Показателят се повишава от 43,6 пункта до 45,3 пункта през седмицата, приключила на 21 август. През последните две седмици индексът се повиши с 3,5 пункта, което е най-резкият ръст от април 2009 г.

Показателят за готовността за купуване се повишава от 39,8 до 42,4 пункта, също най-високата стойност от април 2015 г. насам.

Индексът за личните финанси се повишава с 2,5 пункта, което е най-резкият ръст от януари 2015 г., до 57,8 пункта.

Нагласите за икономиката остават почти без промяна – съответният индекс записва минимален ръст от 35,7 до 35,8 пункта.

Макар че американските потребители имат своите съмнения за икономиката, те със сигурност са открили повод за оптимизъм. Отстъпките от страна на търговците и все още евтиното гориво дават увереност на хората, че сега е добро време да се купува. Освен това рекордните цени на акциите, ниските лихвени проценти и трудовият пазар, който е близо до пълна заетост, вдъхват увереност за финансовото им състояние, коментира Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още