IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ са нараснали едва с 0,1%

Икономистите следят внимателно потребителските разходи, тъй като те създават около 70 процента от икономическата активност в страната

18:53 | 30.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Въпреки стабилното увеличение на доходите през миналия месец, американците не са развързали много кесиите си, предава Marketwatch.

Министерството на търговията съобщи днес, че личните доходи в САЩ са нараснали с 0,4 на сто през май след повишението с 0,3 на сто през април. 

Потребителските разходи обаче са се увеличили едва с 0,1 на сто миналия месец след растежа с 0,4 на сто през март и април. Това слабо увеличение обаче съответства на прогнозата на икономистите, анкетирани от Marketwatch.

Приходите след облагане с данъци са нараснали с 0,6 на сто - най-голямото повишение от декември 2012 година. Заради разликата между увеличението на доходите и на потребителските разходи през май спестяванията са достигнали ниво от 5,5 на сто, което е най-високото от септември миналата година.

Икономистите следят внимателно потребителските разходи, тъй като те създават около 70 процента от икономическата активност в САЩ.

Слабото увеличение на разходите се осъществи на фона на забавянето на инфлацията. Индексът на разходите за лично потребление (PCE), който е предпочитаният измерител на Фед за инфлацията, се понижава с 0,1%, за да маркира втория спад за три месеца. Нещо повече, 12-месечният темп на инфлация се сви до 1,4% през май от 1,7% през предходния месец.

Забавянето на инфлацията може да даде на Федералния резерв нови размисли за това колко бързо и скоро може да повиши лихвения процент в САЩ. Централната банка би искала инфлацията да достигне близо 2%, но внезапното забавяне може да обърка плановете за ново скорошно вдигане на лихвата.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още