IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пренасищането с пари насърчава кредитирането в еврозоната

През ноември банките са предоставили с 0,9% повече заеми за нефинансови предприятия, отколкото година по-рано

10:12 | 31.12.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пренасищането с пари насърчава кредитирането в еврозоната

Кредитирането за фирми в еврозоната продължава да се засилва благодарение на пренасищането с пари от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), предава Ройтерс.
 

През ноември банките са предоставили с 0,9% повече заеми за нефинансови предприятия, отколкото година по-рано, обяви ЕЦБ. През октомври те предоставиха с 0,6 на сто повече заеми за фирми на годишна база.
 

На частни домакинства във валутната зона банките са дали с 1,4% повече заеми, отколкото преди една година. Това представлява повишение на кредитирането за пореден месец, след като през март новите заеми за частния сектор в региона нараснаха с 0,1%, отбелязвайки първо подобрение на банковото кредитиране в региона от март 2012 година.  
 

От март централните банкери на еврозоната вкарват всеки месец чрез програмата за закупуване на държавни облигации милиарди евро във финансовата система, за да подгреят ниската инфлация и за да насърчат и кредитирането в помощ за икономиката.

 

Нарастващото кредитиране в еврозоната е добър знак за провежданата от централната банка стимулираща парична и лихвена политика.
 

Същевременно паричната маса (индексът М3) в еврозоната нарасна през ноември с 5,1% на годишна база при прогноза за повишение с 5,2% и след ръст с 5,3% през предишния месец. На тримесечна осреднена база индикаторът М3 се повиши през периода септември - ноември с 5,1%, съвпадайки със средните очаквания на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
"Допуснал съм правописна грешка. Имам в предвид Държавни ценни книжа."Мда.. при това не само една: http://nauka.bg/forum/topic/8057-%D0%BA%D0%BE%D0%B5-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B4-%D0%B2%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B4-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B4/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Проф.Джефри Сакс иконом.съветник на Бан Ки Мун(шефа на ООН) го казва хубаво - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи , докато устойчивото развитие може да ни доведе до дългосрочен просперитет'' ,че трябва дълбоки реформи на св.фин.система - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Аз просто давам подробности и статии на изказвания на други прочути икономисти като Пол Кругман и Лари Съмърс, които осъзнават и признават за стагнация от един век е допустима - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlтоест и за потвърждение на истината - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671 ,че за да функционира сегашната св. финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно тоест трябва смяна на ''системата'' , и надолу в коментарите 7,8,9, с обяснил КОЙТО ИСКА ДА ЧЕТЕ ЗА ДА Е ИНФОРМИРАН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Аз пък знам, че не си. Безполезен си, пич. Никой не те чете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Аз знам,че съм прав и достатъчно е,че проф.Дуранкев харесва написаното - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671 ,и слагам линкове от LE MONDE DIPLOMATIQUE - ''Дори прочути икономистите, галеници на медиите, започват, макар все още неуверено, да споменават хипотези за свят без растеж, поне в т. нар. напреднали страни.Такъв е случаят в САЩ с Пол Кругман и Лари Съмърс, за които стагнация от един век е допустима.Във Франция Тома Пикети също предупреждава: Разумно ли е да залагаме на растежа, за да решим всичките си проблеми? Той няма да премахне основните предизвикателства, пред които са изправени богатите държави.На свой ред Даниел Коен призовава: Да се освободим от зависимостта си от растежа - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlза потвърждение ,че за да функционира сегашната св. финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно тоест трябва смяна на ''системата'' и надолу в коментарите 7,8,9, с обяснил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 8 години
Допуснал съм правописна грешка. Имам в предвид Държавни ценни книжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
И ти не си съвсем прав. Тва за което говориш е ДЦК, не ДКЦ :-). Нищо че и тях ги "купуват" с "фиксирана доходност"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 8 години
Не си съвсем прав. Много евра се напечатаха но те не отиват в реалното потребление. В момента се дават от "новонапечатаните" но на банките. Те пък от своя страна надуват цени на акции (без реално покритие) и се купуват ДКЦ с фиксирана доходност (пак защото ЕЦБ не може да кредитира директно държави. Населението отказва да тегли кредити и да да потребява на вересия. Гледам сериозно пак подеха темата за Безусловен базов доход. Въпреки че съм против да се дават пари без да се изработват от получателите им. Това е последната надежда на капитализма за да се запази системата т. е. кръговрата на парите за които пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Фактолог атанасов, ти един форум не можеш да убедиш в правотата си... Как си представяш дори и да си прав (а не си), да спечелиш вниманието на по сериозна публика?Издишаш, пич. Колкото и линкове и цитати да сложиш си много далеч от изкуството на политиката..Весели празници ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
ОТ КЪДЕ ДА ПОЧНА ???Със статията в LE MONDE DIPLOMATIQUE - ''Дори прочути икономистите, галеници на медиите, започват, макар все още неуверено, да споменават хипотези за свят без растеж, поне в т. нар. напреднали страни.Такъв е случаят в САЩ с Пол Кругман и Лари Съмърс, за които стагнация от един век е допустима [2]. Във Франция Тома Пикети също предупреждава: Разумно ли е да залагаме на растежа, за да решим всичките си проблеми? Той няма да премахне основните предизвикателства, пред които са изправени богатите държави. [3] На свой ред Даниел Коен призовава: Да се освободим от зависимостта си от растежа. [4] - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlАз не си измислям фактите а просто го казвам просто - за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно тоест трябва смяна на ''системата'' и надолу в коментарите съм обяснил подробно почти всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 8 Освен финан.катастрофа има още две и статията в LE MONDE DIPLOMATIQUE е добра - http://bg.mondediplo.com/article1440.html,и тази - http://bg.mondediplo.com/article1438.html,и съм обяснил за глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445 и петролната катастрофа - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Тоест започва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци защото доклада на ООН е грешен - http://***.greentech.bg/?p=21201 - 50 трилиона са но до 2030год. тоест 6% от БВП които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегнат катастрофите и статията е добра - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още