IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в еврозоната достигна близо шестгодишен връх

Заводите в еврозоната обаче са изпитали трудности да отговорят на търсенето миналия месец

13:25 | 03.04.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заводите в еврозоната са изпитали трудности да отговорят на търсенето миналия месец, въпреки че активността се е ускорила с най-бързия темп от почти шест години, съобщава Ройтерс, позовавайки се на ново проучване.

Последното четене на произведствения индекс на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit в еврозоната сочи повишение до 56,2 пункта през март, което е най-високото му ниво от април 2011 г. и потвърждава предварителната оценка. За сравнение, нивото му през февруари бе 55,4 пункта, като резултат над 50 пункта показва разширяване.

„Производството в еврозоната очевидно се радва на успех в началото на пролетта, но и страда заради нарастващия натиск от забавянето при предлагането и повишаващите се цени“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit.

“Проучването сигнализира и най-високото ниво на отлагане на поръчките от почти шест години, подчертавайки трудностите, с които доставчиците се борят, за да посрещнат по-високото търсене“, допълва той.

Производственият растеж в Германия също е достигнал почти 6-годишен връх през март в резултат на острия ръст на поръчките на междинни продукти, което предполага, че секторът ще спомогне за разширяване на икономиката през първото тримесечие.

PMI индексът за производството в страната сочи увеличение до 58,3 пункта от 56,8 пункта през февруари, което е най-високото равнище от 71 месеца и отново съвпада с първоначалната оценка.

Във Франция индексът също сочи ръст до 53,3 пункта от 52,2 пункта през февруари. Първоначалната оценка обаче беше за по-добро представяне с 53,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
не инвестиции, реформи са нужни ... кой ще инвестира при тази скъсана съдебна власт ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
3.5 % в България при 2.5 среден за ЕС е прекалено малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
lyusien
преди 7 години
добра новина за европейската икономика Влаковата композиция наречена Е С е засилила скороста и се движи към ръст на икономиката от 2.5 % за 2017 Поръчките ще продължават да нарастват засилвани от Брексит и заплахите за мита от С А Щ Увеличеното търсене в Африка Южна Америка и самия огромен европеиски пазар Прекрасни условия и за икономиката на България и целта и за 3.5 % ръст Силна европеиска икономика слабо евро увеличена активност в производството и услугите Целия свят се е наточил за туризъм Земеделието е в прекрасна кондиция Поне за сега Какво още искаме А да Да убедим по вече хора по вече да харчат и по малко да спестяват Това 50 милиада спестявания е малко много Печелят само банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още