IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в еврозоната се забавя до най-слабото си ниво от началото на 2015 г.

Според данни на Markit PMI индексът се е понижил до едва 52,9 пункта през август

14:42 | 05.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономиката на еврозоната губи инерция през август като показателят за растежа в частния сектор се е понижил до най-ниското си ниво от началото на 2015 г., съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сферата на производството и услугите се е понижил до 52,9 от 53,2 пункта през юли, което е под по-ранната прогноза за 53,3 пункта, съобщи частната изследователска компания Markit. Спадът до голяма степен се дължи на по-слабия темп на разширяване на Германия – най-голямата икономика в еврозоната, заяви базираната в Лондон компания.

Докладът идва само дни преди Европейската централна банка да проведе първата си политическа среща след летните отпуски. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват централните банкери да бъдат принудени да добавят още стимули, за да поддържат възстановяването и да засилят инфлацията, макар че са разделени по това кога да бъдат обявени нови мерки.

„Данните от проучването ще засилят очакванията, че ЕЦБ ще предпочете да не чака, за да инжектира още стимули в икономиката“, пише Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в Markit. Централните банкери ще бъдат под натиск „да действат по-късно тази седмица, за да помогнат да се вдигне доверието както в перспективите пред икономиката, така и в ангажимента на банката към инфлационната ѝ цел“.

Растежът на новите поръчки се е забавил до най-слабите си нива от януари миналата година, като признаците за създаване на нови работни места изчезват.

Забавянето в Германия „е може би най-големият повод за тревоги“, пише Уилямсън. Растежът на производството е най-слабото от 15 месеца, но икономиката все пак се представя по-добре от тази на Франция, където разширяването се е ускорило до 10-месечен връх, пише в доклада.

Индексът в сферата на услугите също се е понижил леко от 52,9 пункта през юли до 52,8 пункта, съобщи още Markit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още