IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата удари нови исторически дъна след изборите в Източна Украйна

Рязкото покачване на лихвите от централната банка не успя да спре поевтиняването на руската валута

10:33 | 04.11.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рублата удари нови исторически дъна след изборите в Източна Украйна

Рублата продължава да поевтинява във вторник, след като в края на миналата седмица организираните от проруските бунтовници в източната част на Украйна избори заплашиха да подкопаят крехкия мир в региона.

Руската валута губи 0,24 на сто от стойността си до 43,610 в първите минути на сесията в Европа. Само през приключилия наскоро октомври стойността на паричното средство спадна със 7,7%.

Рублата бе тежко засегната в последните месеци, след като влошаването на отношенията между Москва и Запада доведе до силно изтегляне на капитали от Русия. Натиск върху цялата руска икономика продължава да оказва и поевтиняващия петрол, който се смъкна под 78 долара за барел.

В отговор на предизвикателството Руската централна банка изненадващо повиши рязко основната си лихва, покачвайки я със 150 базисни пункта до 9,5%. През октомври институцията разпродаде валутни резерви на стойност 15 млрд. долара, изкупувайки рубли в опит да смекчи въздействието от спадащия курс върху бизнеса в страната.

От началото на годината на международните резерви на страната намаляха с над 30 млрд. – от 469,5 млрд. долара до общо 439,1 млрд. долара според данни на Business Insider.

Чрез повишаването на лихвените проценти централната банка заложи на положително въздействие върху стабилизирането на валутата и забавяне на инфлацията, която в момента е около 8%. Вследствие на спада на покупателната сила на валутата множество експерти, като икономическите анализатори на МВФ, свиха прогнозите си за растежа на Русия до едва 0,2% през тази година.

Заплахата от допълнителни санкции спрямо Москва е "негативна за рублата новина", заяви пред Bloomberg Симон Кихано-Еванс, базиран в Лондон анализатор в Commerzbank.

Подобни сигнали дойдоха наскоро от някои политици на Стария континент. Може би е необходимо да се помисли за засилване на санкциите, "ако ситуацията се влошава след незаконните избори", посочи пред репортери в Берлин говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефан Сейберт.

Андреас Шокенхоф, депутат в Християндемократическия съюз на Меркел, пък заяви, че Европейският съюз трябва да добави към "черния списък" имената на тези, които подпомагаха на бунтовниците в организацията на гласуването в Източна Украйна през уикенда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Днес катастрофата пордължава... рублата вече докосва 45 за долар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
....и да нарича всеки другомислещ надничарПо-скоро той е точно такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
Моля те, не ми казвай, че срива на рублата е желан от Руската ЦБ. Ако ми кажеш Русия кво толко пък изнася в рубли... да не говорим, че горивата са в рубли, ама си продават техното гориво на съвсем друга валута. И пак помисли кой е надничара като само виснеш и чакаш тема за Русия, Бойко и Америка да влезеш и да почнеш да клепаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Продължи разбира се ама не само с опорните точки на ***.Продължи например със стандарта на живот в Русия, който отдавна е много повече от производителността на труда там. Като им отрежат валутните приходи как ще го поддържат? Чрез обмяна в рубли ли или чрез натурална размяна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Е това с петрола е хубаво за нас. Дано и по бензиностанциите се усети. Руснаците обаче има с какво да отговорят. :) Например : ограничаване на международното сътрудничество при използването на руските модули на Международната космическа станция (МКС); забрана за погребване на ядрени отпадъци от страните в ЕС и от САЩ; възможен арест на имущество на тези страни и на техни граждани на територията на Руската федерация,100-процентна предплата за газовите доставки в страните от ЕС......Дано не стават реалност тези мерки . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
Internet
преди 9 години
Абе, *** надничарски. Така се ограничава вносът, освен това вътрешните цени слабо растат защото горивата са им в рубли по принцип, голяма част от стоките са заменими с местно производство или идват извън долароивата и еврозоните.Освен това фискът получава повече пари от данъци, защото растат доходите на износителите в рубли. ***, нещатен! Да продължавам ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 12
kurta007
преди 9 години
Отичат ***.....и това от едни малки и смешни санкцийки.Както не веднъж съм казвал, пълно емарго и петрола на 50$ и глинения колос ще се *** за 1 седмицаТака ,агонията ще свърши бързо и безполезнено.Което ще е добре и за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още