IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата възвърна част от загубите си след поскъпването на петрола

Тласък на търсенето на руските пари даде и решението на централната банка да разхлаби контрола върху валутата

15:45 | 21.11.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рублата възвърна част от загубите си след поскъпването на петрола

Руската рубла продължава да възвръща позициите си в петък, спадайки под границата от 46 за един долар, след като цената на брента отново се покачи над 80 долара за барел.

По време на следобедната търговия в Москва един долар се разменя за 45,467 рубли при дневен спад на курса от 1,44 на сто.

Руските пари печелят позиции и спрямо еврото, като двойката EUR/RUB e надолу с 2,38 до 56,485.

Официалните курсове, определени от Руската централна банка за 22 ноември възлизат на 45,79 рубли спрямо американския долар и на 57,43 спрямо еврото.

Възстановяването дойде, след като цените за петрола се покачиха с под над 1% по-рано през деня. Тласък за търсене на фючърсите даде неочакваното решение на Китай да свие лихвените проценти за първи път от 2012 г. насам.

Очаква се заседанието на ОПЕК през следващата седмица да бъде от решаващо значение, тъй като тогава държавите членки ще решат дали да намалят съвкупното си производство в подкрепа на цените на „черното злато“.

Друг фактор в подкрепа на рублата е решението на Руската централна банка да разхлаби контрола си върху валутата. По думите на Сергей Козловски, ръководител на анализационното звено на Grand Capital, „това значително намалява спекулативната дейност на вътрешния пазар и допринася за укрепването на рублата спрямо долара и еврото“.

Регулаторът също така посочи, че ще бъде в готовност да се намеси във всеки един момент, когато усети, че има заплаха за финансовата стабилност. Заявката дава на пазарните играчи много по-малка възможност за спекулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 1
alchemist74
преди 9 години
Леле, много си се развихрил приятелю :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Аз па съм точно за него защото виждам, че тоя може да им се опъне с тоя долар. Китайците още преди време нещо говореха за dedolarise world, но нещо се потули работата там. Не искам целия свят да е зависим от няккав си смрадлив долар и кат фалира няква смрадлива Lehman Brothers цел свет да нема работа зарад тях, да се опраат. Русия на не е гламава да хои у ЕС за кво и е да плаща членски внос и да рани такива кат Гърция ти луд ли си къв си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Абе шемет:) Колко пъти да казвам и на теб и на Мави и на други тука, че аз не съм против руснаците и Русия като държава, а проти Путин и болните му амбиции и начина по който води тая страна. Русия за мен, трябваше да стане част от ЕС. Но болните мозъци в Кремъл, не могат да приемат да бъдат част от равноправен съюз. Те искат да доминират. Да подържат мита за " руската уникалност", и богоизбранност, а в съшност в по голяма част от времето се държат като диви азиатски варвари. Защото обратно значи край на олигархично феодалния модел, който е там от 600 години! Няма да мога да се правят олимпиади за 50 млрд, от които да се откраднат 30, а ще тр се дава отчет и да си равен с по малки като нас примерно... И да се спазват правила, валидни за всички и такива работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Китай има повече далавера с Русия, от колкото със САЩ и ЕС??? Вярваш ли си?? Не ставай смешен. В момента, в който Китай и САЩ се разберат как да си поделят света икономически (а те неминуемо ще се разберат) Русия ще бъде прелъстена и изоставена :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
вие двамцата с MZ/X сте си наумили, че Путин е решил руснаците да грабнат лъковете и копията да наметнат кожите и да гонят елените в Сибир и да се върнат у пещерите. Аре MZ/X него разбирам ама ти кат имаш най-много връзка с руската кръв .. :)) какво си толко полудел срещу тях не моа те разбера. В Кувейт кво им е нали е един *** там на кормилото от памтивека и ко кат се роди мъжко *** и бум неколко хилки в сметката е кво е лошо ли е кат нема демокрация? И аз искам такава тирания да сме кат Кувейт па нека е тирания .. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
до 2050 и аз не знам дали ше съм вече поел към вечните ловни полета и в България ше са 5 млн. *** и 1 млн. българи и то в София, същата раота и с твоя САШш и там ше са предимно грингос :)) Китай ше играят с рускините щото имат далавера до тогава и да има малко спокойствие от твойте САШш поне малко и равновесие ше е добре после кат ни нема вече на тойо свет да праат квот искат ние тъй или иначе не може нищо да напрайм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Баце руснаците не могат да са световно значим фактор, приемиго. Със 145 млн населене, никаква икономика освен ресурси, могат само да джафкат около САЩ, Китай и ЕС. И дотам. Могат да се сравняват с Мексико, Бразилия Индонезия. Пък и да са пълни с ресурси и да имат ракети. Като население намаляват, до 2050 ще са вече едва 20 ти, и то по оптимистичните прогнози на ООН.Ако спрат да се репчат и да гонят болни амбиции за възтановяване на минала слава и величие и премат спокойно мястото си в света, а то по всички критерии е след гореспоменатите 3, и започнат да работят яко, могат да ги доближат и да ги накарат да гледат на тях по равностойно. Няма нито 1 стратегически фактор, които да дава предимство на Русия пред тази 3ка. А ако си мислиш, че Китай ще играе серозно заедно с Русия си голям наивник. Китай ще ги използва докато има интерес и после такива шамари ще им набие, че Хаяско ще литне в околоземна орбита;) Ако е жив разбира се:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
оф кат почнеш едни такива проблясъци от никъде да ти идват. Ше решал Путин да изпие парите на хората в кръчмата - LOL И Рунаците па голи и без ***, аве сега тея са на ход бе пумпал сега тепърва ше им е времето на тях както и на жълтурите, що за птица си ти бе мама му стара къде ги учите тея раоти и кой ви дава такива акъли по BTV ли или в Скандално Жълто с Вулева ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Achtung
преди 9 години
"Не бих търгувал руски инструменти в никаква посока, понеже са тотално непредвидими"Е какъв инвестор си :) Тя голямата риба се лови в мътна вода, на останалите всеки може :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Не бих търгувал руски инструменти в никаква посока, понеже са тотално непредвидими и нерационални. Такава държава просто трябва да се изолира!Утре ако Путин реши може да изхарчи целите валутни резерви на Русия в защита на рублата без да го интересува какво ще стане вдругиден... Ако имах рубли щях да си ги обърна в долари и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още