IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската икономика неочаквано стагнира през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) записва нулев ръст през периода юли-септември

09:42 | 02.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската икономика неочаквано стагнира през третото тримесечие заради слабо частно и държавно потребление, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) записва нулев ръст през периода юли-септември, след като през предходния беше отчетено повишение от 0,6 на сто, показват официалните данни на Секретариата по икономически въпроси. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха БВП да се разшири с 0,3 на сто. 

Забавянето на икономическия растеж в Швейцария съвпада с отслабването в Германия – най-голямата европейска икономика, където износът се сви леко, а инвестициите в оборудване се понижиха. Еврозоната е топ дестинация за износ на швейцарски продукти.

През миналата година икономиката на малката алпийска държава беше обект на шок, след като централната банка развърза обменния курс на франка, който рязко поскъпна спрямо еврото.

Силната валута продължава да създава проблеми на редица компании. И въпреки че възстановяването в еврозоната продължава, политическата несигурност, свързана със серия избори следващата година, може да навреди на търсенето.

Положителен принос за швейцарската икономика идва от потреблението на домакинствата , което се увеличава с едва 0,1%, а инвестициите в оборудване записват ръст от 0,5 на сто. Държавните разходи се понижават с 0,1%, а търговията също натежава на ръста на БВП.

На годишна база икономиката на Швейцария расте с 1,3% през третото тримесечие. 


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още