IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Китайската икономиката ще продължи да нараства стабилно

Протекционизмът, популизмът и деглобализацията са в подем. Това не е добре за по-тясното икономическо сътрудничество в глобален мащаб, смята президентът

17:40 | 16.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Китай ще остане стабилна и ще продължи да нараства устойчиво, противопоставяйки се в същото време на протекционизма. Това заяви днес пред швейцарски бизнес лидери китайският президент Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс.

"Имаме увереност", каза Си, подчертавайки насрещния вятър пред световната икономика, която по думите е все още слаба. 

"Като цяло китайската икономика се представя стабилно. За миналата 2016 година се очаква БВП да е нараснал с 6,7 процента на годишна основа и това означава, че не сме изпълнили поставената си цел, но това очакване според някои международни институции ще бъде сред най-високите при водещите икономики", посочи държавният глава на Китай.

"Протекционизмът, популизмът и деглобализацията са в подем. Това не е добре за по-тясното икономическо сътрудничество в глобален мащаб", добави той.

Си Цзинпин, който е на посещение в Швейцария преди участието си на Световния икономически форум в Давос, каза, че икономиката на Китай, с очакван растеж от 6,7 процента за 2016-а, навлиза в "ново нормално" и че швейцарските компании могат да й помогнат да подобри качеството и да стане по-ефективна, справедлива и устойчива.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още