IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Еврозоната се намира в трайно упорита фаза на потиснат растеж

Навлизаме в нов етап на икономическа криза в региона, предупреждава рейтинговата агенция

12:00 | 23.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P: Еврозоната се намира в трайно упорита фаза на потиснат растеж

Рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) предупреди в четвъртък, че кризата в еврозоната е довела до "трайно упорита фаза на потиснат растеж", което според организацията е нов етап на икономическа криза в региона.

Предупреждението дойде на фона на последните данни за производствената активност в еврозоната, които показаха, че индексът на мениджърите по покупките е достигнал 50,7 пункта през октомври в сравнение с 50,3 пункта месец по-рано. Анализаторите прогнозираха равнище от 49,9 пункта.

Що се отнася до сектора на услугите, регионалният PMI индекс запази позиции при 52,4 пункта, каквото бе равнището и през септември. Прогнозите на анализаторите бяха за 52 пункта.

"Ние смятаме, че проблемите в еврозоната все още са нерешени", заявява кредитният анализатор от S&P Мориц Кремер в изявление.

Допълнителни данни от деня показаха, че частният сектор в Германия е нараснал, предоставяйки известна надежда след поредицата от разочароващи данни за най-голямата икономика в еврозоната.

Според S&P единствено мерките от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) не са достатъчни за стимулиране на активността, като някои правителства се нуждаят от започването на големи структурни реформи. "Реакцията на правителствата спрямо неотдавнашния спад в икономическия растеж ще бъде от решаващо значение за перспективите за еврозоната и развитието на рейтингите", коментира организацията.

Основният фокус на pейтинговата агенция е насочен към Франция, която според организацията е "болният човек" на еврозоната през последните месеци. Френският брутен вътрешен продукт (БВП) не успя да се разшири през второто тримесечие на тази година след спада в първото, и се очаква да са се увеличили с най-много 0,2 на сто през третото тримесечие според централната банка на страната.

S&P ревизира перспективата по дългосрочния рейтинг на Франция до негативна по-рано този месец и отне топ рейтинга на Финландия. По този начин Германия и Люксембург останаха единствените страни в еврозоната с рейтинги ААА в еврозоната. През 2006 г. страните бяха осем.

Непосредствено след оповестяването на данните за производствената активност в еврозоната и доклада на S&P еврото пое леко нагоре, добавяйки 0,07 на сто до 1,2658.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още