IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка препоръча на Русия да диверсифицира икономиката си

В средносрочен план растежът на икономиката е 1-2% годишно, което е под прогнозираното средно ниво в глобален мащаб от 2,7% през 2017 г.

13:14 | 12.01.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Русия се нуждае от подобряване на инвестиционния климат, диверсификация на зависимата от петрола икономика и стимулиране на производствения растеж, ако иска да настигне световните икономики, препоръчва Световната банка в доклад, цитиран от Ройтерс.

В документа Световната банка съветва руските власти как да преодолеят съществуващите икономически и финансови пречки за постигане на по-добри перспективи в бъдеще.

„Въпреки че плодовете на много политически действия ще бъдат видими в средносрочен и дългосрочен план, сега е времето да се започне“, посочва международната финансова институция.

След десетилетие на силен растеж, задвижван от петрола, конкурентоспособността на Русия се влошава. През 2016 г. руската икономика се сви с 0,5-0,6 на сто, след спада от 3,7% през 2015 г.

В средносрочен план растежът на икономиката е с 1-2% годишно, което е под прогнозираното средно ниво в глобален мащаб от 2,7% през 2017 г. и далеч по-малко от 7-процентовия годишен растеж на руската икономика през първите години на 21 век.

Заедно с повишената уязвимост на Русия от шокове в областта на търговията, това повдига въпроса за способността на страната да запази социалния и икономически напредък от идването на власт на руския президент Владимир Путин.

„Скорошната криза разкри уязвимостта на руската икономика и повдигна въпроси за устойчивостта на растежа“, посочва банката в документа.

Тъй като цените на петрола, един от ключовите продукти за руския износ, се понижиха, а Западът наложи икономически и финансови санкции срещу Москва след анексирането на Крим от Русия, за руските власти ще става все по-трудно да намират баланс между социалните задължения и фискална устойчивост.

За да се движи напред и да стимулира инвестиционната активност, Русия се нуждае от по-добра инфраструктура и регулация, твърди финансовата институция.

Според Световната банка, за да се привлекат инвеститори, особено в контекста на икономическите санкции, инвестиционните условия трябва да се подобрят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Миналата година кой ли се натрови с менте алкохол в Якоруда:http://dnes.dir.bg/news/jakoruda-metilov-alkohol-tyfi-meklyov-rakia-mente-21332955?Да минат 'на растеж' с тези санкции е голяма изненада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
Верно, не пием препарати за баня, но бидейки в другата крайност - от прекомерен растеж взехме да хвърляме парите от балконите. То, изперкването, не признава посоки на растежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
mathematician
преди 7 години
Все пак не пием препарат за баня от 39 стинки, щото лев и петдесет за долнопробна бутилка водка са много. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Руснаците да видят ние как сме цъфнали. Караме само по съветите на СБ и МВФ от 20 години. Даже кадър на СБ си назначихме да ни дава акъл как се правят нещата. Въобще цъфтежът е повсеместен и всеобщ само дето "нечипосания" българин не го проумява и все се оплаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Другари, това са съвети към Русия ако тя желае да има икономически растеж. В случай че е и все едно, да прави каквото си иска. А и Вие може да пишете всякакви фантасмагории - гази, мачка, рути, ***, превзема, командва, управлява, властва и т.д и т.д.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 11
bgMan
преди 7 години
Значи растежа на руската икономика от 1-2% (под тежестта на икономически санкции) бил малък, а пък в съседната статия растежа на немската икономика от 1.9% бил най-големият за последните 5 години и било супер.Май става ясно защо нарочно предизвикаха Русия в Украйна - просто за да имат повод да й сложат юзди в икономически смисъл. Ако я оставят без санкции като нищо ще тръгне да гази наред не само икономически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
watergateory
преди 7 години
Хахаха, кой се занимава да прави изявления, които са обречени за кофата за ***??? Нищо, така се вижда кой колко струва и за какво работи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още