IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка понижи една от основните си лихви

Очаквано лихвата по овърнайт кредитите в страната спадна с 0,5% до 10%

14:43 | 20.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турската централна банка очаквано понижи лихвата по овърнайт кредитите в страната с 0,5 процентни пункта до 10%. Останалите две основни лихви – по овърнайт депозитите и по едноседмичните репо сделки, остават непроменени на нива от съответно 7,25% и 7,5%.

Всички 21 икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха именно такъв ход от страна на турската парична институция заради забавянето на икономиката на страната през последните месеци. Стъпката беше предприета с цел да се подкрепи икономиката. 

Това беше първа среща на Турската централна банка откакто във вторник Мурат Четинкая - досега заместник-председател на банката, пое поста гуверньор на институцията, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Мурат Четинкая не се поддаде на натиска за по-сериозно понижение на лихвите, каквото е желанието на президента  Реджеп Таийп Ердоган и някои официални лица от правителството. Преди заседанието имаше и очаквания, че лихвата по овърнайт кредитите може да бъде понижена с 0,75%. Те обаче не се оправдаха.

Интересен ще бъде ефектът върху инфлацията, която към момента е на ниво от 7,5%, а прогнозите са до края на годината да се повиши до 8,5% - доста над целта от 5%, поставена от турската централна банка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още