IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира поевтиня до рекордно дъно

Валутата се обезцени с 0,8%, запазвайки негативния тренд през годината

12:27 | 13.10.16 г. 3
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската лира падна до рекордно ниски нива вследствие на влошаващите се икономически условия, които съвпаднаха с повишаващите се рискове за икономическото бъдеще на страната и очакванията за увеличаване на лихвите в САЩ, пишe Bloomberg.

Валутата се обезцени с 0,8% до ниво от 3,1112 лири за долар към 11:25 часа местно време в Истанбул, продължавайки тазгодишния си спад до 6,1%. Предишният рекорд от 3,0973 лири за долар беше записан в средата на юли тази година след неуспешния опит за преврат в страната.

Данни, публикувани в сряда, показват, че дефицитът по текущата сметка на страната се е повишил по-силно от очакванията през август, добавяйки нов потенциален риск, с който инвеститорите ще трябва да се съобразяват. Ръстът на брутния вътрешен продукт на страната се забави, бюджетният дефицит вероятно ще се увеличава, а обявеното извънредно положение в страната след неуспешния опит за преврат беше удължено.

В същото време централната банка понижи лихвите по заемите през годината, като по този начин намали привлекателността на активите в турски лири. Всичко това се случва на фона на очакванията за повишаване на лихвите в САЩ, което е възможно да доведе до отлив на капитали от развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още