IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на британците растат с най-бавния темп от 2014 г.

Комбинацията от инфлация, породена от по-слаба лира, и слаб ръст на заплатите свива покупателната способност на потребителите

13:36 | 12.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стандартът на живот на британците е под най-голям натиск от две години и половина, като заплатите, коригирани спрямо инфлацията, растат с едва 0,1% през трите месеца до края на февруари. Това е най-ниската стойност от третото тримесечие на 2014 г., съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни от Националната статистическа служба.

В номинално изражение ръстът на възнагражденията се забавя до 2,2% на годишна база, което е 7-месечно дъно.

Комбинацията от инфлация, породена от по-слаба лира, и слаб ръст на заплатите свива покупателната способност на потребителите, които всъщност са двигателят на британската икономика.

Bloomberg припомня, че данни от миналата седмица показаха, че продажбите на дребно се свиват през първото тримесечие с най-рязък темп от шест години насам.

Английската централна банка (АЦБ) прогнозира, че инфлацията в Обединеното кралство ще се ускори до 3% в края на годината, което означава, че възнагражденията на повечето британци ще се свият.

През февруари заплатите се понижиха с 0,4 на сто и това беше първият месец със спад по този показател от август 2014 г.

Данните на британската статистика показват още, че безработицата остава без промяна на ниво 4,7%, което е най-ниската стойност от 2005 г.

Bloomberg коментира, че тази стойност може да достигне до 5,1% още следващата година, тъй като преговорите за Brexit ще окажат влияние на разходите и инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още