IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо EUR/USD може да достигне паритет тази година

Ако национализмът продължи да се разпростира в повечето страни, политическата несигурност в Европа ще тежи върху стабилността в еврозоната

10:19 | 16.01.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има няколко основателни причини да вярваме, че EUR/USD може да достигне паритет тази година, смята анализаторът на ActivTrades Каролейн Де Палмас. И ги изрежда:

1. Спекулантите са увеличили своите бичи залози в полза на щатския долар по време на първата седмица на годината

Последният Commitment of Traders (COT)доклад на Commodity Futures Trading Commission (CFTC) показва, че non-commercial traders (индивидуални трейдъри, хедж фондове и финансови институции) са увеличили своите бичи залози в полза на щатския долар, т.е техните дълги позиции в щатски долари са нараснали през първата седмица на 2017 г., продължавайки бичия завършек на 2016 година. Така дългите позиции в щатски долари бележат покачване в продължение на две последователни седмици. 

Този доклад е важен за търговията, тъй като измерва настроенията на големите играчи за определен период от време. Получавайки представа за това, вие ще бъдете в състояние да определите нагласите на трейдърите и пазарните екстремуми, които биха могли да очертаят пазарни върхове/дъна. Докато всеки разчита този доклад, нека не забравя, че позициите на non-commercial трейдъри би трябвало да показват посоката на тренда, тъй като именно те са големите спекуланти, които се опитват да правят пари от своите сделки следвайки тренда.

2. Планираните от Тръмп икономически политики вещаят доста здрав растеж в САЩ

"Ралито, което пазарът направи след победата на Тръмп, е впечатляващо. Можем единствено да се надяваме, че то ще продължи и през новата годината. На 20-ти януари Доналд Тръмп ще положи официално клетва като президент на Съединените американски щати – естествено, участниците на пазара ще наблюдават внимателно първите му действия като президент", коментира още Де Палмас.

Неговата икономическа програма, включваща намаляване данъците за домакинствата и бизнеса, масивна инфраструктурна програма и стимули , за да върне производителите/печалбите в САЩ , ще увеличи потенциално растежа на страната и стойността на щатския долар. Но с такава програма дефицитът ще тръгне нагоре. Като пример, за да се компенсират тези съкращения, без да се добавя към дефицита по федералния бюджет, разходите на правителството ще трябва да бъдат намалени с 20%, коментира още тя. 

Неговите политики са интерпретирани като полезни за САЩ от страна на трейдърите, което от своя страна води до поскъпване на щатския долар, както и от очакванията за по-високи лихви. Обширното орязване на данъците и едни по-широки дефицити в действителност може да подкрепят потребителските разходи и икономическия растеж в началото. Но бързо може да видим нарастване на негативните въздействия, особено от по-високите лихвени проценти, причинени от значими дефицити и по-висока инфлация.

Инфлацията може да се опише като устойчиво нарастване на общото равнище на цените на стоките и услугите. Целта на FED e индексът на потребителските цени да бъде 2%. С оглед политиките на Тръпм, инфлацията може много по-бързо да нарасне от първоначално планираното и FED може да реши да повиши лихвените проценти по-бързо от очакваното.

Като цяло по-високите лихвени проценти ще доведат до поскъпване на щатския долар и до забавяне на икономиката. В крайна сметка един силен долар може да бъде проблематичен за растежа на САЩ, защото експортът ще бъде по-скъп за чуждестранните купувачи.

Дори и щатската икономика да се разглежда като силна с пълна заетост, покачването на долара ще продължи да се тълкува като насрещен вятър, което вероятно  може да доведе до намаляване на общия ефект от търсене. От друга страна, предимствата за потребителите в САЩ биха могли да компенсират негативния аспект от силен долар. По-силен долар прави вноса по-евтин за битовите потребители, което може да доведе до по-високи разходи. Не трябва да забравяме, че личното потребление представлява повече от 60% от БВП!

3. Несигурността нараства из целия европейски политически пейзаж

През 2017 г. ще видим провеждането на президентските избори във Франция, парламентарните избори в Германия и ново италианско правителство, които наред и с други политически събития биха могли потенциално да повлияят на пазарите. Графикът около Brexit също ще играе важна роля в стабилността на Европа, в зависимост от това как ще протекат преговорите. Това ще бъде следено внимателно.

Политическата несигурност и нестабилност вероятно ще продължи да расте и през тази година, с повече недоволство и недоверие към самите правителства.

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
на някои му се иска от бисквити катери4ка да излезе истинска катери4ка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
В анализа , който несъмнено е добър, не се вземат предвид възможностите за политически проблеми в САЩ с оглед на очакваната съпротива от свалената от власт идеологизарана до фундаментализъм прослойка , която безразделно господствуваше в страната и света през последните 25 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
deant
преди 7 години
паритет и след това срив за EU. импотентната, политика във всички насоки на евробюрократите вещаят това в среден и дългосрочен. Не е препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Tyrista
преди 7 години
strong parity ahead
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още