IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba скоро може да стане по-голяма от Amazon

Китайският гигант може да си извоюва мястото на най-високо оценен онлайн търговец в света

15:23 | 18.08.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската компания за електронна търговия Alibaba Group Holding скоро може да стане по-голяма от Amazon, като си извоюва титлата на най-високо оценен онлайн търговец в света, пише CNN.

Книжата на Alibaba повишиха стойността си с близо 5 на сто до рекорден за компанията връх. Това се случи в четвъртък, след като фирмата отчете приходи от продажби и печалба за второто фискално тримесечие, които лесно надминаха прогнозите на Wall Street.

Тази година акциите на Alibaba са увеличили с над 90% цената си, а в момента компанията стойност от 420 млрд. долара. Това я поставя близо до Amazon, която също се радва на доста добра година. Тя е на стойност 465 млрд. долара, след 30% ръст на стойността на книжата от началото на годината.

Но Alibaba, която притежава китайските сайтове за електронна търговия Taobao и Tmall, изпреварва Amazon по представяне, благодарение на силното търсене на вътрешния ѝ пазар. Alibaba заяви, че общите ѝ приходи са скочили с 56% спрямо година по-рано, водени от скока на броя мобилни потребители.

Освен това Alibaba се възползва от по-голямото търсене на нейния бизнес с облачни услуги. Подобно на Amazon, Alibaba хоства онлайн магазини за търговия на други компании. Приходите от това звено почти са се удвоили спрямо година по-рано.

А Alibaba, под ръководството на енигматичния Джак Ма, се насочва към по-диферсифициран бизнес, подобно на Amazon. Тя притежава подобния на YouTube уебсайт за видео споделяне Youku Tudou и вестника South China Morning Post.

Ако книжата на Alibaba продължават да увеличават стойността си, компанията ще надмине Amazon по пазарна стойност. Това няма да бъде първият път, в който това се случва.

Alibaba беше на стойност 230 млрд. долара, когато стана публична през септември 2014 г. Пазарната капитализация на Amazon по това време беше около 150 млрд. долара.

Но през 2015 г. акциите на Alibaba понесоха сериозен удар заради проблемите с продажбата на фалшиви стоки в сайтовете на компанията.

Междувременно Amazon продължи да се движи нагоре.

Въпреки че Amazon и Alibaba доминират на пазара на онлайн търговия, и двете компании се сблъскват с нарастваща конкуренция от страна на играчи като китайската JD.com, от Walmart и Target в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
balarev
преди 6 години
Този горе на снимката прилича на герой от ранните филми на Спилбърг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още