IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чиповете и смартфоните донесоха 46% ръст на печалбата за Samsung

Финансовите резултати на компанията показват, че кризата не влияе толкова на нейното представяне

09:22 | 27.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics обяви много по-висока печалба, която е насърчена от резултатите на бизнеса с чипове. Новината изпрати цената на акциите на компанията нагоре, предава Ройтерс.

Компанията реши да не залага на холдингова структура, за което призоваваше американският хедж фонд Elliott Management, така че да се раздели на две. 

Книжата ѝ повишиха стойността си с 1,5% до рекорден връх.

Въпреки че първото тримесечие беше трудно за компанията – нейният лидер Лий Дзие Юн беше забъркан в политическия корупционен скандал в Южна Корея, звената за чипове, смартфони и телевизори все пак успяха да генерират печалба, която подкрепя очакванията за рекордна печалба за цялата година.

Оперативната печалба на най-високо оценяваната азиатска компания по пазарна капитализация скача с 46% до 9,9 трлн. вона (8,75 млрд. долара), като съвпада с по-ранната прогноза на Samsung. Това е най-високата печалба от третото тримесечие на 2013 г., обяви Samsung. Приходите са нараснали с 2% до 50,5 трлн. вона.

Доброто представяне на бизнеса с чипове и възраждането на мобилния бизнес, който беше тежко засегнат от проблемите с изтегления от пазара Galaxy Note 7 през миналата година, са подкрепили рентабилността, достигайки най-добрите си резултати от 2013 г. насам.

„Гледайки напред към второто тримесечие, компанията очаква да постигне растеж на гърба на продължаващото силно представяне както на бизнеса с чипове, така и благодарение на по-голямата печалба от мобилния бизнес“ след пускането в целия свят на новия флагман Galaxy S8, обяви Samsung.

Бизнесът с чипове остава най-печеливш с рекордните 6,3 трлн. вона оперативна печалба, подкрепена от по-високите цени на DRAM и NAND чиповете за памет, докато производителите на смартфони и сървъри търсят по-добри компоненти и насърчават маржовете.

Мобилното подразделение на конкурента Apple отчете оперативна печалба за периода януари-март в размер на 2,07 трлн. вона, което е под сумата от 3,89 трлн. вона, които обяви година по-рано. Трябва да се вземе предвид, че Samsung нямаше премиум продукт, който да генерира значителни продажби в рамките на същия период тази година.

Предварителните поръчки на Galaxy S8 се оказаха по-добри, отколкото очакваха много анализатори. Това дава повече надежди, че новият флагман ще успее да преодолее кризата с Note 7S. Скорошните оплаквания за проблеми с екрана и с Wi-Fi връзката на S8 може да нямат голямо влияние върху продажбите, твърдят анализатори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още