IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на това десетилетие тръгват първите безпилотни кораби

Технологията за автономна навигация вече съществува, според инж. Стефка Кантурска

14:40 | 05.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако амбициозните планове на водещите морски компании в света се сбъднат, първите полуавтономни кораби с дистанционно управление ще плават в океаните до края на това десетилетие, заяви пред агенция „Черно море“ д-р инж. Стефка  Кантурска, преподавател във Висшето военноморско училище във Варна „Н. Й. Вапцаров“.

С развитието и усъвършенстването на компютърните технологии безпилотните и дистанционно управлявани транспортни системи бързо ще намерят приложение в съвременния живот.

От дълги години се извършват проучвания за човешкия фактор в мониторинга и управлението на кораби от разстояние. Прогнозират се възможни ситуации и се изчислява доколко екипажите на сушата ще получават реалистично усещане за това какво се случва в открито море.

Разработени са интерактивни умни екрани, системи за разпознаване на глас, холограми и дронове за наблюдение на обстановката, както на борда, така и около кораба.

Според компютърните специалисти цялата необходима технология, която може да осигури автономна навигация, вече съществува. В преходния етап ще се изпълнява хибридна технология, съчетаваща самостоятелна система за контрол на корабите с елементи на дистанционно управление.

Този подход ще позволи в близко бъдеще да се подготви един истински търговски продукт, след като се заобиколят редица законови ограничения и се достигне до пилотни тестове.

При първия тестов рейс корабът ще излезе в открито море с екипаж на борда. Ако тестът премине успешно, следващият рейс на кораба-робот ще бъде самостоятелен и управлението му ще се извършва в смесен режим, който комбинира автономна навигация и епизодични преходи към дистанционно управление.

Ориентацията в океана ще се осигури от система за проследяване, включително радар, лазери и софтуер-автопилот.

Капитаните и навигаторите на брега ще могат да проследяват движението на кораба в реално време и да поемат контрола в случай на извънредна ситуация или при сложна маневра - при влизане в пристанище или в док.

Очакват се първите пробни рейсове на кораби с дистанционно управление да се извършат в Балтийско море. Това ще бъдат фериботи и малки кораби, специализирани  за  пренос на товари на по-ограничени разстояния.

Прилагането на  технологията за дистанционно управление на корабите ще намали значително експлоатационните разходи и кардинално ще промени цeлия сектор на водния транспорт, казва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още