IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати искат яснота за правния статут на роботите

В резолюция ЕП предлага създаването на Европейска агенция за роботика и изкуствен интелект

18:44 | 16.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хуманоидният робот Robo Thespian. Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Хуманоидният робот Robo Thespian. Снимка: Архив, Ройтерс

Европейските депутати настояват за изготвянето на общоевропейски правила в областта на роботиката и изкуствения интелект, съобщиха от Европейския парламент. ЕС трябва да поеме водеща роля при определянето на регулаторни стандарти за роботите, заявиха те.

Правилата трябва уредят правния статут на роботите и кой носи отговорност от причинена от тях вреда. Те ще изяснят още и отговорността за щети, причинени от автономните превозни средства.

Европейските депутати призовават да бъде създаден фонд, който да гарантира, че жертвите на инциденти, в които са участвали автономни автомобили, ще бъдат изцяло обезщетени за вредите.

ЕП призова Европейската комисия внимателно да следи развитието на сектора. Роботите могат да доведат до промени на пазара на труда и да причинят изместването или загубата на работни места.

Част от казусите, свързани с развитието на роботиката, могат да бъдат следени от Европейка агенция за роботика и изкуствен интелект. Ако бъде създадена, институцията ще предостави необходимия технически, етичен и регулаторен опит, посочват от ЕП.

Законодателната резолюция за правила в областта на роботиката беше одобрена с 396 гласа "за", 123 "против", а 85 европейски депутати гласуваха с "въздържал се". От ЕП посочват, че Еврокомисията не е длъжна да се съобрази с тази препоръка на европейските депутати, но трябва да изложи своите аргументи, ако ги отхвърли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още