IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP записа растеж в сферата на персоналните компютри и принтерите

Това се случва за първи път от повече от половин десетилетие

14:36 | 25.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания HP ускорява темпа на растеж на продажбите си през второто тримесечие, като се радва на скок в сферата на персоналните компютри и принтери за първи път от повече от половин десетилетие, пише Bloomberg.

Приходите са нараснали с 6,9% до 12,4 млрд. долара през периода, който приключи през април, надминавайки очакванията на анализаторите за четвърто поредно тримесечие. Освен това HP даде прогноза за печалбата си за третото тримесечие, която може да надмине очакванията. Същевременно компанията повиши и прогнозата си за фискалната година.

Всичко това се случва след оптимистичен отчет през февруари. Сега акциите на компанията повишиха стойността си с 9,2% по време на следборсовата търговия.

Главният изпълнителен директор Дион Уейслър търси правилната линия от продукти, която да помогне на компанията да завоюва дял на пазари, които са под натиск, откакто компанията се отдели от Hewlett Packard Enterprise Co.

Потребителското търсене помогна за по-силния растеж през последния отчетен период и продажбите на лаптопи скочиха с 12 на сто, отразявайки случващото се в индустрията с персонални компютри, която се радва на растеж за първи път от 2012 г. насам според IDC. Освен това HP инвестира в нови принтери и харчи повече за маркетинг на новите си бизнеси.

“Бих описал това тримесечие като тримесечие на истински пробив за нас”, коментира Уейслър по време на медиен брифинг. По думите му бъдещето за HP е “изключително светло”.

От началото на годината книжата на компанията повишиха стойността си с 28%. Те се представят по-добре от тези на Hewlett Packard Enterprise, които бележат ръст от 9,1% от началото на 2017 г.

Анализаторите прогнозираха, че приходите от продажби за второто тримесечие ще бъдат 11,96 млрд. долара.

Преди някои елементи печалбата през последното тримесечие достигна 40 цента на акция, което е повече от средната прогноза за 39 цента на акция. За текущото тримесечие HP очаква коригирана печалба в диапазона 40-43 цента на акция, докато анализаторите вярват, че тя ще е 42 цента.

Освен това компанията повиши прогнозата си за фискалната година, която завършва през октомври. Коригираната печалба от продължаващи операции може да достигне 1,59 до 1,66 долара на акция, което е повече от февруарската прогноза за 1,55 до 1,65 долара на акция. Средната прогноза на анализаторите за годишната печалба е за 1,65 долара на акция според данни, събрани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още