IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei инвестира 1 млрд. долара в разработката на облачни технологии

Компанията се прицелва в един бързоразвиващ се пазар

15:45 | 19.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайската компания Huawei Technologies обяви, че ще инвестира 1 млрд. долара в подкрепа на разработчиците на информационни и комуникационни технологии през следващите пет години, предава Ройтерс.

Изпълнителният директор и президент, отговарящ за продуктите и решенията, Райън Динг, обясни, че целта е да помогнат за създаването на иновативни услуги и бързо отговаряне на нуждите на клиентите. 

През последните няколко месеца най-големите технологични компании в Китай разкриха големи инвестиции в облачни услуги - в услуги за съхранение на данни чрез сървъри, пише Wall Street Journal.

Последният такъв ход идва именно от Huawei Technologies, която изгражда телекомуникационни мрежи, но разширява бизнеса си в сферата на интернет инфраструктурата - в сървъри, центрове за данни и облачни услуги. Изданието посочва, че инвестицията от 1 млрд. долара ще направи облачните услуги на компанията по-атрактивни за клиентите, които използват нейната инфраструктура.

Така например телекомуникационните компании или банките, използващи центровете за данни на Huawei, може да поискат да разработят свои собствени приложения. В такива случаи Huawei може да осигури на клиентите си софтуер, който позволява на приложенията им да работят с нейните сървъри, включително с друга техническа поддръжка, като анализ на данни и опазването им, твърдят от компанията. Huawei посочва, че сумата ще бъде използвана за финансиране на разработването на приложения, техническа помощ и обучение.

Технологичните компании виждат в пазара на облачни услуги в Китай големи възможности, тъй като той се разраства бързо. Доклад на Bain & Co. от юли тази година прогнозира, че пазарът може да достигне 20 млрд. долара до 2020 г., от 1,5 млрд. долара през 2013 г.

Миналия месец гигантът Tencent Holdings заяви, че ще инвестира 10 млрд. юана (1,58 млрд. долара) в рамките на петгодишен период в облачния бизнес, в това число за изграждането и експлоатацията на центрове за данни. Отново през юли компанията за онлайн търговия Alibaba Group Holding разкри, че също ще инвестира 1 млрд. долара в облачни услуги.

Huawei не разкрива колко печели от оборудване и услуги в облака, но те все още представляват само малка част от нейните приходи, посочват от компанията. Тя очаква, че този бизнес може да се превърне в основен двигател на растежа ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още