IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск: Изкуственият интелект може да доведе до нова световна война

Предприемачът смята, че тази технология може да доведе до нова международна битка за надмощие

16:03 | 04.09.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предприемачът Илон Мъск отправи ново предупреждение за изкуствения интелект, като каза, че той може да доведе до трета световна война, пише CNBC.

Коментарът му е в отговор на руския президент Владимир Путин, който в петък коментира, че първият световен лидер в изкуствения интелект може „да се превърне в господар на света“.

"Конкуренцията в доминацията чрез изкуствен интелект на национално ниво вероятно ще причини трета световна война“, коментира главният изпълнителен директор на Tesla и Space X.

Путин заяви, че разработването на изкуствен интелект води едновременно до „огромни възможности“ и „заплахи, които трудно могат да бъдат прогнозирани“. "Който и да стане лидер в тази сфера, ще се превърне в господар на света“, обобщи той по време на среща със студенти в петък (1 септември).

САЩ в момента са смятани за страната, която е водеща в областта на изкуствения интелект. Технологични гиганти като Google и Microsoft инвестират огромни суми пари в проучвания и развитие на проекти.

През миналата седмица обаче от доклад на Goldman Sachs се видя, че Китай може да има потенциала да настигне САЩ в това отношение.

"Вярваме, че технологията за изкуствен интелект ще се превърне в приоритет в графика на правителството и очакваме бъдещи национални/регионални политики и подкрепа чрез финансиране за изкуствен интелект“, заяви инвестиционната банка.

Илон Мъск коментира често изкуствения интелект. Миналата седмица той се включи в писмото, което лидерите на компании за роботи изпратиха на Организацията на обединените нации. В него те я призовават да забрани създаването на роботи убийци.

Мъск дори предположи, че развитието на технологията може да донесе по-голям риск за света, отколкото ядрен конфликт със Северна Корея.

Последните му коментари идват точно навреме. В неделя Северна Корея заяви, че е провела успешен тест на водородна бомба.

Мъск смята, че има шанс войната да бъде автоматизирана.

Той дори обяви, че е скептично настроен към идеята, че Северна Корея ще изстреля собствено ядрено оръжие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
ама *** го питай отде той взе технологиите с които работи, да видим какво ще ти разкаже.-----не го познавам лично, но понеже очевидно вие знаете. Бихте ли споделили.Иначе аз бих предположил че ги е откраднал от Московската академия на науките, личните разработни на професор Ржевски! .. познах ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
*** = сoросoиди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
незнам, питай *** или партийния ти вожд ? Те знаят най добре що е така, аз само цитирам историческите факти :):) чича ти Мъск е отишъл от Ю.Африка до щатите заради тая причина, ама ти си лай ... не пречиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 6 години
"Изкуственият интелект може да доведе до нова световна война"========Ами може. То всяко незначително събите може да подпали война, стига да има навити да я направят. Ей го на, някога преди сто и нещо години някой си убил някой си друг и резултата беше 20 милиона избити европейци, социални революции и изтриване на цяла една прослойка (аристокрацията) от политическия живот.Така че всяко нещо може да предизвика война, а AI системите просто ще я направят по-унищожителна и по-безпощадна. Между другото - Как ще съдим такива системи, които могат да вземат самостоятелни решения за престъпления срещу човечеството?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Не знам защо из соросоидчетата е насадена мисълта, че иновациите са дело само на избраната държава. Всичките технологии са в частни ръце и ако неска работят в САЩ, утре ще заработят в Китай и даже ще бъдат подобрени. Такива са ефектите на глобализацията. А чичо Мъск обича да си визионира разни работи, ама *** го питай отде той взе технологиите с които работи, да видим какво ще ти разкаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 6 години
мъскче,както обикновено, сичко ти е недоделано..............Човешкото его на естествениа интелект ВОЙНИ БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ! Миръ е аномалиа, а войната е естествено нещо. сека транзакциа на борсата дори е ВИД ВОЙНА. СЪС ЯСНИ ПЕЧЕЛИВШИ и губещи. Та, изкуствениа интерект ше е оръжие на естествениа и на егото му ЗА ГОУЕМО УНИЩОЖЕНИЕ - това да. Имам за теб ена новина. и без негова помощ ше се докараве до 500 милки органичти хомосапиенс населяващи земата. Гоуемата война е НЕМИНУЕМА! САМО СЕ ПРИБЛИЖИ ТЕЗ ДНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 6 години
Китай може да няма никакъв научен потенциал, но има много японци, европейци които разработват технологии за китайски компании. Зависи от размера на финанисирането отчасти, но също така тази технология е ограничена чисто технологично в момента и Мъск много добре го знае - с тези процесори изкуственния интелект няма да е непобедим от естественния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 6 години
няма шанс Китай да надмине белите държави, като цяло жълтите не са добри при иновациите, те са майстори на оптимизацията, но не и при новите идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още