IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel завърши придобиването на Altera

Сделката може да отвори вратите към нови пазари за Intel

20:39 | 29.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Intel завърши своето най-голямо придобиване, което е част от плана на главния изпълнителен директор Браян Крзанич да използва нови тактики за разширяване на бизнеса на производителя на чипове, пише Wall Street Journal.

Придобиването на Altera Corp. за 16,7 млрд. долара превръща Intel, известна със своите микропроцесори, използвани в компютри, във втория най-голям производител на чипове, които могат да бъдат програмирани след като напуснат фабриката.

Продуктите на Altera са използвани в множество устройства, които включват мрежово оборудване - област, в която Intel напоследък се цели. Но най-належащият приоритет на Intel продължава да е обслужването на уеб услугите на гиганти като Facebook, Google и Microsoft, които разчитат на процесорите ѝ Xeon.

Microsoft и останалите компании, които искат по-бързо изпълнение на задачите при търсене в мрежата, експериментират с различни чипове, продавани от Altera, известни като FPGA, които са препрограмируеми. Ето защо ходът по придобиването е особено важна стъпка за Intel.

Базираният в Санта Клара, Калифорния, гигант в производството на чипове, който обяви сделката с Altera в края на май, твърди, че плановете му за 2016 г. са да започне да продава продукти с чипове Xeon и Altera FPGA заедно. Но Крзанич обеща да събере в едно традиционния процесор с FPGA в един единствен чип, който да се представя по-добре от познатите ни досега.

Уендъл Брукс, вицепрезидент на Intel, отговарящ за сливанията и придобиванията, прогнозира, че първият подобен опит може да доведе до подобряване на скоростта на чиповете на Intel и на FPGA с 30 до 50%. Интегрирането на двете функции, което не се планира до края на 2016 г., може да направи представянето двойно по-добро, допълва той.

По думите му тази комбинация може да доведе до драматични ползи за услуги като лицево разпознаване например.

Според Брукс ходът може да помогне на Intel да достигне до нови области, в това число и системите на електрическите автомобили, където ще бъдат необходими множество препрограмируеми чипове за въвеждането на нови функции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още