IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори в Tesla настояват за промени в борда ѝ

Компанията се нуждае от двама независими членове на борда на директорите, твърдят те

10:35 | 12.04.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Влиятелна група от инвеститори притиска Tesla Inc. да добави двама директори в борда си, които нямат връзки с Илон Мъск – знак, че притесненията за корпоративното управление на производителя на автомобили остава на дневен ред, докато акциите ѝ поскъпват, пише Bloomberg.

Петима от шестимата членове на борда на директорите на Мъск имат лични или професионални връзки с главния изпълнителен директор на Tesla, което може да повлияе на тяхната независимост, написаха в писмо California State Teachers’ Retirement System и четири други инвеститора. Мениджърите на активи за общо 721 млрд. долара настояват за годишен избор на борд на директорите, а не за вот на всеки три години.

„Директорите трябва да се придържат към по-висок стандарт и независимост, като се има предвид конфликтът на интереси, преобладаващ в борда“, посочват те в писмото до директора на Tesla Антонио Грасиас.

Настояването на инвеститорите отразява отдавнашните притеснения, свързани с борда на директорите на Tesla. Инвеститори повдигнаха този въпрос миналата година, когато се обсъждаше сливането със SolarCity Corp. Самият Мъск притежава по 20% от двете компании. Натискът да засили надзора над управлението се увеличава, докато пазарната стойност на Tesla расте и вече се конкурира с тези на най-големите производители на автомобили в света.

„Активно сме ангажирани с търсенето на независими членове на борда на директорите, като на това сме посветени през последните месеци и очакваме да обявим новите членове съвсем скоро“, обяви говорителят на Tesla в имейл. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Еми време беше инвеститорите да се усетят , че ги пързалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
"Something is rotten in the state of Denmark".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още