IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската сага за името iPad приключи

Apple се принуди да плати 60 млн. долара на Proview Technologies в извънсъдебно споразумение

10:28 | 02.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Proview получи 60 млн. долара за правата над името iPad. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Proview получи 60 млн. долара за правата над името iPad. Снимка: Ройтерс

В спора за правата върху името iPad за Китай американският технологичен концерн Apple бе принуден да плати 60 млн. долара на китайската фирма Proview Technologies. По този начин калифорнийската компания приключи съдебния спор за продажбата на популярния таблет, който потенциално можеше да доведе до милиардни загуби, предава DPA.

Окръжен съд в южната провинция Гуандун приема споразумението с производителя на монитори Proview от Шенжен, който до този момент държеше правата върху името за Китай. "Случаят е затворен", казва адвокатът на Proview Ма Донсяо.

Apple вече е превел парите по сметка, управлявана от съда. Китайската държавна администрация за индустрия и търговия в Пекин е информирала официално американската компания, че правата върху името ще бъдат прехвърлени на Apple. „Мисля, че това вече няма да бъде проблем", казва още Донсяо. "Всичко това се е случило още миналата седмица".

Американският концерн купи световните права върху името iPad от тайванската Proview Electronics през 2009 г. чрез британската компания IP Applications Development (IPAD) за 35 000 британски лири (около 43 500 евро).

Китайската Proview твърди, че продажбата на IP Application Development е станала чрез тайванското дъщерно дружество, което обаче никога не е било упълномощавано да прави това. Китайската компания никога не била давала съгласието си за продажба и затова все още притежавала правата за Китай.

Под името IPAD тайванската компания е показала навремето компютър, който на външен вид прилича на първия iMac. И двете компании – в Китай и Тайван, са собственост на фалиралия Proview Holding със седалище в Хонконг, чиято основна дейност бе производство на екрани за компютри. Той бе свален от търговия на борсата в Хонконг през август 2010 година, след като обяви банкрут. Неговите ръководители обаче твърдят, че са запазили името iPad преди 2009 година.

Върховният съд в Гуандун от самото начало се е опитвал да доведе спора до извънсъдебно споразумение с плащане на такса. Правният спор можеше да доведе до забрана за продажба на iPad в Китай, а Apple смята, че в спора са се намесили и големи китайски банки, които имат милионни вземания от Proview. Сред кредиторите според американския технологичен концерн са Bank of China и Minsheng Bank.

Всичко за спора четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още