IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Samsung ще навреди повече на имиджа ѝ, отколкото на финансите ѝ

Рейтингът на компанията остава стабилен

14:37 | 21.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Арестът на заместник-председателя на Samsung Лий Дзие Юн ще навреди повече на репутацията на южнокорейския конгломерат, отколкото на финансовото му представяне, става ясно от анализи на две от трите големи рейтингови агенции, цитирани от CNBC.

Задържането на Лий представлява по-голям риск за имиджа на Samsung след миналогодишните проблеми с Galaxy Note 7, посочват Fitch Ratings и S&P Global в отделни изявления.

Лий, който е наследник на компанията, беше арестуван в петък по обвинения в лъжесвидетелстване, присвояване и подкуп във връзка с неговата роля в корупционния скандал, който доведе до отстраняването на президента Пак Кън Хе от поста ѝ. Лий беше обвинен, че е платил подкупи в размер на близо 40 млрд. долара на организации, свързани с приятел на Пак. Целта на този ход е да получи по-лесно одобрение от властите за сливане на две от подразделенията на Samsung.

Неговият арест вероятно ще отложи стратегическите инвестиции и ще натежи върху отношението на инвеститорите в краткосрочен план, посочват от Fitch. Ударът по лидера на компанията може да доведе и до забавянето на някои ключови стратегически решения, като сливанията и придобиванията, допълва S&P. В дългосрочен план това може да повлияе на конкурентната позиция на компанията.

И все пак кредитният рейтинг на Samsung остава стабилен, посочват двете агенции, след като в петък същото обявиха и от Moody’s.

Райтингът, който Samsung получи от Fitch и S&P, е „A+”, докато Moody’s запази „А1“.

Бизнес сегментите на Samsung са управлявани от собствени мениджърски екипи, така че отсъствието на Лий няма да се отрази на ежедневните операции, коментират агенциите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още