IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекар на върха на пръстите

Бъдещето на фармацевтичната индустрия е в иновативни молекули и нови технологии

13:59 | 28.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Екипите на четирите стартъпа и техните ментори. <em>Снимка: Bayer</em></p>

Екипите на четирите стартъпа и техните ментори. Снимка: Bayer

Големите обеми от данни са тези, които ще променят фармацевтичната индустрия. Това мнение изказа Райнхард Франзен, директор търговски операции в Европа, Близкия изток и Африка за Bayer Pharma. По думите му новите технологии в сферата на медицината и фармацевтичната индустрия са толкова важни, колкото и разработването на иновативни молекули.

Изявлението си Франзен направи в рамките на събитието Grants4Apps Accelerator 2016 - Demo Day, по време на което стартъпите, спечелили по 50 хил. евро от Bayer за развитие на иновативни продукти в сферата на технологиите за здравеопазването, представиха резултатите от своите първи 100 дни в акселератора.

Като цяло от Bayer се обединяват около идеята, че иновациите в технологиите могат да помогнат за ускоряване на позитивните промени в индустрията.

„Важно е да знаем, че иновациите се променят. Формулата вече е различна. Говорим за биология, фармацевтика и технологии заедно, а не по отделно“, коментира Себастиан Гут, главен маркетинг директор на Bayer Pharma.

Именно тази стратегия прилагат и четирите стартъпа от Гана, Унгария, Южна Корея и Германия, които Bayer подкрепя с финансови средства и експертиза.

„Идеята ни беше за тези 100 дни да направим така, че идеите на стартъпите да се доближат повече до пазара и да започнат да привличат вниманието на инвеститорите“, обясни още Гут.

Според него всички представители на четирите компании са проявили изключително търпение през въпросните 100 дни.

„Екипът е 50% от идеята. Важно е дали той вярва в нея и колко е готов да работи“, обобщи Франзен. По думите му акселераторската програма преди е привличала предимно стартъпи от Европа, но сега е насочена към всички точки на света. През тази година подадените апликации са били от общо 60 страни.

„Вярвам, че ще имаме все повече кандидати от Африка през следващите години“, обясни Франзен, който през 100-дневния период е бил ментор на стартъпа от Гана Oasis Websoft, стоящ зад услугата Bisa. Технологичнoто решениe има за цел да помогне на африканците, разполагащи със смартфони, да намират по-лесно съвети по въпроси, свързани със здравето.

„Лекар на върха на пръстите“. Така обясни основателят на Oasis Websoft Рейндолф Овусу концепцията на Bisa. По думите му идеята на стартъпа е да помогне както на отделни хора, търсещи възможност за анонимен чат с лекар, който се намира далече от тях, така и за следене за по-големи тенденции и евентуалното предотвратяване на епидемии. За 100-те дни в акселератора Bisa е разширила мрежата си от лекари до 40 и вече е достъпна 16 хил. души. Bisa представлява специално разработено мобилно приложение, което позволява на потребителите да се свързват с лекари, да им задават въпроси и да търсят съвети от тях под формата на виртуални здравни консултации.

„Не бяхме измислили как да печелим от проекта. Сега вече имаме идея за това“, отговори Овусу на въпрос какви важни решения е взела компанията в рамките на 100-дневния период.

От своя страна унгарците от Turbine вече работят по няколко проекта с Bayer. Стартъпът разработва софтуер, който посредством изкуствен интелект създава персонализирани комбинации от терапии спрямо конкретния тумор, открит в организма на пациента.

„Туморът действа като отделно същество, което се бори за живота си“, коментира Крищоф Салаи, главен маркетинг директор на Turbine. “А ние искаме да ускорим борбата с този проблем. 12 години, хиляди експерименти и средно 1,5 млн. долара струва разработката на едно лекарство. Нашата цел е да избегнем всички тези задънени улици. Turbine помага създаването на медикаменти да се случва 1000 пъти по-бързо“.

Салаи твърди, че стартъпът е прекарал общо 3000 часа в офиса на Bayer, където е черпил от експертизата на работещите в компанията. Вече са тествани 100 от техните т.нар. „симулационни клетки“ и са направени 3 проучвания за валидиране на идеята.

„Не вярвах, че ще постигнем толкова много за толкова кратък период от време. Смятам, че тези симулационни клетки ще ни помогнат да се преборим с тази болест и да дадем шанс на повече хора“, коментира още Салаи.

За самите стартъпи програмата Grants4Apps е не само възможност да развият идеите си, но и възможност да достигнат до инвеститорите. От своя страна от Bayer твърдят, че с интерес следят стартиращите компании, които вече са преминали през акселератора.

„Тези млади амбициозни хора идват при нас заради експертизата ни, а ние виждаме в тях иновациите на бъдещето“, обобщи Франзен. 

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още