IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нобелови лауреати използват нов материал за повишаване на скоростта в интернет

Графен, комбиниран с метални наноструктури, може да ускори предаването на данни в мрежата десетки и дори стотици пъти

15:15 | 31.08.11 г.
Нобелови лауреати използват нов материал за повишаване на скоростта в интернет

Група британски учени под ръководството на нобеловите лауреати Андрей Гейм и Константин Новоселов откри начин за използването на графен за значително увеличаване на скоростта на работа в интернет, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според учените използването на графена ще помогне за увеличаване на скоростта за предаване на данни десетки и дори стотици пъти.

Резултатите от изследването на учените от университетите в Манчестър и Кеймбридж са публикувани днес в списание Nature Communication.

Графенът представлява двуизмерен кристал, пластинка от алотропна форма на въглерода с дебелина един атом. Той притежава уникални свойства, които според учените могат да го превърнат в основа на бъдещата наноелектроника.

За откриването на графена Гейм и Новоселов, които работят в университета в Манчестър, получиха Нобелова награда за физика за 2010 г.

Благодарение на високата скорост и подвижността на електроните си той може да бъде използван за създаването на мрежи за предаване на данни.

Според учените графенът може да залегне в основата и на създаването на нови фотодетектори, които преобразуват светлинния сигнал в електрически и се използват в системата за връзка с оптични влакна, служеща за предаване на данни в интернет.

До момента за препятствие пред такова използване на графена се смяташе, че той има прекалено слаби възможности за поглъщане на светлината.

В рамките на изследването обаче учените са създали нов материал, състоящ се от графен и метални наноструктури, който е в състояние да улавя и преобразува в електрическа енергия 20 пъти по-голямо количество светлина в сравнение с всички известни до момента материали.

„Много водещи електронни компании разглеждат възможността за използването на графена за създаване на устройства от ново поколение. Това изследване увеличава допълнително шансовете на графена“, твърди Новоселов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още