IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук: Бизнесът на Apple в Китай се радва на "силен растеж"

Случващото се на китайската фондова борса притесни инвеститорите

18:29 | 24.08.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бизнесът на Apple в Китай се радва на „силен растеж“ през юли и август, заяви главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук, предава Ройтерс.

Кук обяви, че през последните няколко седмици продажбите на iPhone в Китай са ускорили темпа си на растеж, а App Store в страната се радва на най-доброто си представяне от година.

Коментарите на Кук идват на фона на опасенията за икономическия растеж в Китай, вторият по големина пазар на Apple и ключова област за растежа на компанията.

Спадът на китайската фондова борса и решението на Пекин от миналата седмица да обезцени юана доведоха до притеснения сред инвеститорите, че случващото се може да засегне растежа на Apple в азиатската страна.

Акциите на Apple отчетоха 13% спад в цената, достигайки годишно дъно от 92 долара в ранната търговия в понеделник, което заличи почти 80 млрд. долара от пазарната стойност на компанията. По-късно цената на акциите се възстанови до 101,16 долара, като спадът достигна 4,3%.

"Продължавам да вярвам, че Китай представлява безпрецедентна възможност в дългосрочен план, тъй като навлизането на LTE е много слабо и най-важното – растежът на средната класа през следващите няколко години ще бъде огромен“, коментира Кук.

Продажбите на смартфони в Китай, най-големият пазар за тези устройства, се сви през второто тримесечие за първи път според Gartner. Смята се, че той е близо до насищане и на него има все по-малко потребители, които за първи път се сдобиват с мобилни устройства.

И все пак на този пазар се падат около 30% от общите продажби на смартфони през второто тримесечие, посочва Gartner.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
pioner
преди 8 години
На тоя пък кой му е казал че борсата има нещо общо с икономическата ситуация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още