IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter изненада с по-високи приходи и повече потребители от очакваното

За да постигне целта си за печалба през 2017 г., компанията ще намали персонала си с 9%

15:30 | 27.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Социалната мрежа Twitter публикува своя отчет за третото тримесечие и надмина очакванията за пръв път от дълго време, поне що се отнася до приходи и ръст на потребителите. Резултатите могат да помогнат на затруднената компания да запази своята независимост, да възстанови растежа и да постигне печалба, коментира Bloomberg.

За да постигне целта си за печалба през 2017 г., Twitter обяви, че ще свие персонала си с 9%.

Приходите на компанията за периода юли-септември се повишават с 8% до 616 млн. долара. Това е над прогнозите на анализаторите за 605 млн. долара, но все пак разликата в сравнение с миналата година остава голяма, когато за същото тримесечие повишението в приходите беше 58 на сто.

Загубата през третото тримесечие възлиза на 102,9 млн. долара.

Платформата за микроблогинг отчита 317 млн. активни потребители месечно, надминавайки прогнозите за 315 млн. потребители. 

Резултатите са неочакван позитивен сигнал, но може да се окажат недостатъчно, за да разсеят скептицизма на инвеститорите за бъдещето на компанията. Технологичната компания проучваше възможности да бъде купена в края на миналото тримесечие, но три от потенциалните купувачи - Salesforce.com, Walt Disney и Google, решиха в крайна сметка да не отправят оферти, твърдят източници на Bloomberg.

Новият изпълнителен директор Джак Дорси даде да се разбере, че има план да обърне негативните тенденции в компанията като или предприеме нова стратегия за видео на живо и други подобрения в продукта, или търси други потенциални купувачи.

„Виждаме значителни възможности да повишим ръста, като продължаваме да подобряваме основната услуга“, казва Дорси в изявление. „Имаме ясен план и правим необходимите промени, за да гарантираме, че Twitter е добре позициониран за дългосрочен растеж“, посочва той.

Акциите на компанията скочиха с близо 5% до 18,05 долара в предборсовата търговия. Пазарната капитализация от началото на годината до сряда е свита с 25%.

Съкращенията на 9% от персонала са сравними с 8-процентовото свиване на работните места от миналата година, когато Дорси стана изпълнителен директор. Компанията полага усилия да е по-ефективна по отношение на разходите на фона на забавения растеж, особено при положение, че компенсацията на служителите натежава на фона на поевтинелите акции.

Редица анализатори не очакват фирмата да излезе на печалба на тримесечна база поне до 2018 г., но ръководството на Twitter има намерение да отчете печалба през 2017 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още