IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умна система ще се грижи за трафика в София

Столична община работи по проект за умно управление на транспорта в града

16:14 | 08.03.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 50% от населението на Земята живее в градовете, а прогнозите сочат, че през 2050 г. градското население ще достигне 9 млрд. души. Тази миграция към по-големите населени места ще изисква по-добро управление на градовете и ще носи по-големи предизвикателства за тях, които могат да бъдат преодолени чрез свързването на различни системи в едно цяло.

Всичко това подсказва все повече необходимостта от създаването на умни градове, в какъвто има амбиция да се превърне и София. Още през 2012 г. Европейската комисия стартира инициативата „Smart Cities and Communities Innovation Partnership”, която цели използването на повече умни технологии в градовете и създаването на иновативни решения, свързани с използването на енергия, транспорта и комуникациите.

Нужно е тясно сътрудничество между публичния и частния сектор. Всички трябва да участваме във въвеждането на тези технологии, заяви Димитър Петров, експерт от Столична община, по време на IoT Forum 2016.

София вече работи в тази посока, опитвайки се да създаде система за умно управление на трафика в града. По думите на Петров в столицата има регистрирани 800 хил. автомобила, а други между 100 хил. и 200 хил. от други градове също се движат в града. Около 500 хил. коли пък циркулират  в София в пиков час, ето защо е нужен динамичен контрол на целия трафик на пътя.

Според Петров идеята е всички кръстовища да комуникират помежду си и да осъществяват връзка и с Центъра за управление на трафика. Подобно нещо вече се случва в центъра на София – на кръстовището на Софийския университет. Плановете на Столична община са проектът да обхване широкия център и всички входни и изходни точки на града до края на тази година.

Ползите от този ход са няколко – може да се стигне до намаляване на вредните емисии от транспорта с до 25%, да се съкрати времето за пътуване с до 30%, а разходите за гориво – със 7 до 9 на сто, посочва експертът.

Планира се системата да включва режим, в който с приоритет ще се пропускат линейки на кръстовищата, като тази част от програмата вече е почти завършена. Целта е да се намали с 50% времето за пътуване на екипите за спешна помощ в столицата. Системата включва и управление на пешеходните потоци, уточни още Петров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Видяхме ви "умните" системи. Аре нема нужда. Я по-добре сложете една "глупава" система. Така добре ще пасне на акъла на българския шофер, че ще ахнат всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
verimg
преди 8 години
Умни градове за глупави жители.Как ли ще реагира новата система, ако на нерегулирано кръстовище пристигнат едновременно линейка, пожарна, полицейски автомобил и депутатска лимузина? Кой ще мине първи?Отговорът е с много ако-та:- ако линейката бърза за прабабата на депутата - тя минава първа- ако пожарната бърза за пожар във вилата на депутата - минава тя- ако полицейската кола бърза за обир в заведението на депутата- и ако накрая нищо от горните не е вярно - тогава се гледа дали депутатът отива на работа или не. Ако не отива на работа - минава първи, ако отива на работа - минава последен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още